Sute de focare de pestă porcină în România. Unde sunt cele mai multe cazuri

pesta porcină
Foto: Jai79 / pixabay.com

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, vineri, că, potrivit situației actualizate privind pesta porcină africană, sunt active 409 de focare, din care 10 focare în exploatații care comercializeaza pe piata unica europeana și pe piața națională.

Printr-un comunicat de presă, ANSVSA transmite că patru focare sunt în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații comerciale de tip A. Numărul de focare active este în scădere față de raportarea din 6 noiembrie. În cursul acestui an au fost uciși 194.211 porci în România.

„Valoarea totală a despăgubirilor acordate pentru proprietarii a căror animale au fost afectate de virusul pestei porcine africane, până la această dată, este în sumă de 204.109.981 lei. Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor se face la valoarea de piață, în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor, conform art. 2 lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 349/2005 al Comisiei. Documentația aferentă acordării despăgubirilor se depune la direcția sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, în termen de cel mult 30 de zile de la uciderea, tăierea sau afectarea porcinelor”, transmite ANSVSA.

De la prima semnalare a prezenței virusului pestei porcine africane în România, pe 31 iulie, și până în prezent, au fost diagnosticate 4.181 de cazuri la mistreț. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în:

  • Județul Teleorman – 492 de mistreți găsiți morți și 49 de mistreți vânați;
  • Județul Giurgiu – 209 de mistreți găsiți morți și 100 de mistreți vânați;
  • Judeţul Satu-Mare – 201 de mistreți găsiți morți și 130 de mistreți vânați;
  • Județul Timiș – 164 de mistreți găsiți morți și 4 mistreți vânați;
  • Judeţul Ialomiţa – 162 de mistreți găsiți morți și 31 de mistreți vânați;
  • Județul Prahova – 147 de mistreți găsiți morți și 28 de mistreți vânați;
  • Judeţul Ilfov – 135 de mistreți găsiți morți și 43 de mistreți vânați;

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreț se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor, precizează ANSVSA.

ANSVSA mai precizează că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, „acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social”.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.