Studiu. Fumatul amplifică gândurile suicidale

FOTO: svklimkin/Pixabay.com
FOTO: svklimkin/Pixabay.com

Un grup de cercetători francezi și americani au ajuns la concluzia că fumatul favorizează tentativele de sinucidere. Studiul a fost publicat în revista medicală Plos One, potrivit Agepres.ro.

Cercetarea a fost făcută pe un număr de 34.653 de americani fumători și nefumători pe o perioadă de patru ani: 2001 – 2002 și 2204 – 2005. Toți cei care au participat la studiu au răspuns înainte și după experiment la un chestionar.

Oamenii de știință au descoperit că un număr mare persoane care fumau au declarat că au avut o tentativă de sinucidere față de nefumători.

„Constatarea este valabilă indiferent de caracteristicile socio-economice ale participanților la experiment, de istoricul lor psihiatric sau de eventuale încercări suicidale anterioare”, se arată în concluziile cercetării, potrivit Agerpres.

Studiul mai relevă faptul că riscul unei tentative de sinucidere a fost de patru ori mai mare printre fumători și al celor care s-au apucat de fumat în timpul cercetării.

Printre concluzii se arată și că persoanele depresive ar trebui să se lase de fumat, întrucât țigările le-ar putea amplifica problema.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.