Studiu: când este cel mai bine să rămâi din nou însărcinată

FOTO: dw-lifestylefotografie/Pixabay.com
FOTO: dw-lifestylefotografie/Pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății recomanda mamelor care vor să facă încă copil să aștepte cel puțin 18 luni până la conceperea următorului. Însă un nou studiu a ajuns la concluzia că mamele, pentru a reduce riscurile pentru sănătatea lor și a bebelușilor, trebuie să aștepte chiar mai puțin, un an.

Unul dintre realizatorii studiului, doctorul Wendy Norman, spune că e „o veste încurajatoare” pentru femeile de peste 35 de ani care vor să facă mai mulți copii. „Pentru prima dată, mamele își pot planifica conceperea copiilor mult mai clar”, a declarat doctorul Norman, citat de BBC.

În cadrul cercetării au fost studiate 150.000 de nașteri din Canada, cu ajutorul unor specialiști de la University of British Columbia și Harvard Th Chan School of Public Health. Rezultatele au fost publicate în revista medicală JAMA Internal Medicine.

Cercetătorii spun că ideal pentru ca mamele să conceapă următorul copil ar fi să aștepte între 12 luni și 18 luni. Studiul a scos în evidență că o nouă concepere într-o perioadă de sub un an este asociată cu riscuri atât pentru făt, cât și pentru mamă, indiferent de vârstă.

Când intervalul este prea mic, principala problemă este legată de nevoia organismului mamei de a se reface.

De exemplu, s-a constatat că femeile tinere care concep următorul copil după doar șase luni au cu 8,5% mai multe riscuri de a naște un copil prematur decât cele care au conceput la o distanță de peste un an.

Un studiu realizat de University of California, în San Francisco, arăta, pentru toate categoriile de vârstă, că un copil conceput după o perioadă mai mică de un an crește riscurile cu 40% de a se naște un făt prematur.

În prezent, în lumea modernă, „deceniul de aur al maternității” este între 30 și 40 de ani. Cele mai multe femei aleg să fie mame în această perioadă, după ce se împlinesc profesional și se simt pregătite emoțional pentru acest moment important.

FOTO: dw-lifestylefotografie/Pixabay.com

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.