Studiu: 1 din 5 pacienți cu COVID-19 dezvoltă afecțiuni psihice, în 90 de zile de la infectare

fată tristă depresie supărare supărat
Foto: Anemone123 / pixabay.com

Mulți supraviețuitori ai infecției cu COVID-19 sunt expuși unui risc important de a dezvolta o boală mentală, a anunțat o echipă de psihiatrii, după ce un studiu eins a descoperit că 20% din cei care trec prin boala provocată de coronavirus sunt diagnosticați cu o afecțiune psihică, în doar trei luni de la infectare.

Anxietatea, insomnia și depresia sunt printre cele mai răspândite afecțiuni psihice printre pacienții vindecați de COVID-19, iar cercetătorii, citați de agenția Reuters, spun că au descoperit și o creștere alarmantă a cazurilor de demență.

Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford, susține că supraviețuitorii pandemiei de COVID-19 sunt mai expuși problemelor de sănătate mentală.

”Sistemele de sănătate trebuie să fie pregătite pentru a-i putea trata pe acești oameni, mai ales că rezultatele noastre sunt probabil o subestimare a situației reale”, a completat profesorul britanic.

Studiul a analizat dosarele medicale a 69 de milioane de cetățeni americani, dintre care peste 62.000 au avut COVID-19.

În trei luni de la infectarea cu coronavirus, unu din cinci supraviețuitori au fost diagnosticați pentru prima oară cu anxietate, depresie sau insomnie.

Potrivit specialiștilor, studiul este încă o dovadă a faptului că virusul poate afecta creierul și mintea, crescând riscul de a dezvolta o serie de boli psihice.

În același timp, studiul arată că persoanele care suferă deja de boli psihice sunt cu 65% mai predispuse la a fi diagnosticate cu COVID-19 decât cele sănătoase.