Standard&Poors a revizuit negativ perspectiva asupra României, de la stabilă la negativă

Banca Națională a României. Foto: bnr.ro
Banca Națională a României. Foto: bnr.ro

Importanta agenție de rating Standard&Poors a revizuit perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă. Acest lucru va duce la împrumuturi mai scumpe pentru statul român.

Agenția a menținut ratingul creditului suveran în monedă străină și pe termen scurt la „BBB- / A-3”, unul dintre cele mai sceptice.

S&P crede că există ”riscuri în creștere în ceea ce privește stabilitatea economică și fiscală a României, în cazul în care factorii de decizie vor stabiliza și consolida poziția bugetară, inclusiv din planurile de a implementa creșteri suplimentare de pensii începând cu anul viitor”.

Previziunile sumbre ale agenției de rating sunt bazate pe ”dezechilibrele externe și fiscale”, iar dacă ele se vor deteriora, datoriile publice și externe vor continua să crească peste așteptări.

Agenția de rating e foarte îngrijorată de creșterile de pensii ce vor urma în România

Agenția vede și o creștere a volatilității cursului de schimb, cu posibile efecte negative în ambele sectoare ale economiei, fiind neîncrezătoare în țintele bugetare revizuite în perioada 2020-2022.

Standarnd&Poors susține că viitoarele creșteri de pensii, din 2020, vor însemna aproximativ 3% din PIB, înjumătățind practic avântul economic al țării, care va fi tot de 3% până în 2022.

Pe termen lung, perspectivele de creștere ale României vor rămâne limitate de emigrarea ridicată a forței de muncă calificate și de scăderea populației. Reformele structurale pentru rezolvarea acestor probleme par să lipsească. Creșterea mare a salariilor din ultimii ani nu a fost însoțită de creșteri comparabile ale productivității, care au erodat competitivitatea exporturilor României.
Ne așteptăm ca deficitul să atingă 4,3% din PIB în 2019 și 4% în 2020.
În ciuda perspectivelor fiscale incerte, ne așteptăm ca Banca Națională a României să țină sub control inflația și să mențină rezerve adecvate.