Spital din România: Un copil de 3 ani, internat în secția de arși, doarme pe podeaua salonului

copil doarme jos spital grigore alexandrescu
Sursa: Libertatea

Un copil în vârstă de 3 ani, internat în secția de arși a Spitalul de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, a dormit pe jos din cauza temperaturilor extrem de ridicate din salonul care nu dispune de aer condiționat, relatează „Libertatea”.

Ziarul a publicat două fotografii în care se vede cum minorul stă întins pe jos. Potrivit sursei citate, incidentul a avut loc în prima săptămână a lunii iulie 2022, când în București s-au înregistrat și valori de peste 35 de grade Celsius.

Copilul a stat 4 zile în spital după ce suferise o arsură la o mână. Fotografiile au fost realizate de un cadru medical din spital care le-a pus la dispoziția ziarului sub protecția anonimatului.

„Uneori, când intram în salon, la băiat, îl găseam dormind pe jos. Din cauza căldurii insuportabile din cameră, copilul pleca din pat și se ducea instinctiv și se culca pe podeaua rece. O făcea din reflex. Pur și simplu se ducea pe podea și voia acolo, în ciuda faptului că atât noi, cât și mama, încercam să-l ducem în pat”, a spus cadrul medical pentru „Libertatea”.

Conform acestuia, în saloane se ajunge și la temperaturi de 30 de grade deoarece ferestrele nu au storuri sau draperii.

Alexandru Ulici, directorul spitalului, a declarat că aer condiționat este doar pe hol deoarece în saloane nu se pot pune aparate de aer condiționat deoarece pacienții au plăgi deschise iar acestea s-ar putea infecta.

În mod normal secția ar trebui să aibă un sistem centralizat de aer condiționat, care să regleze temperatura și să sterilizeze și aerul. Însă directorul spune că montarea unui astfel de sistem centralizat într-o clădire făcută în 2006 este imposibilă: „Dacă aș face acest lucru, s-ar pierde 30% din suprafață. Unu din două saloane ar dispărea. Noua clădire, al cărei proiect este gata, este prevăzută cu un astfel de sistem, dotat cu filtre UV și alte modalități de sterilizare a aerului.”

Însă noua clădire nu va fi gata prea repede. Doar proiectul a durat 4 ani.