Sondaj PSD: PNL-38%, PSD-27%, USR-14%. Partidele mici nu mai intră în Parlament

Mihai Tudose FOTO: Gov.ro
Mihai Tudose FOTO: Gov.ro

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a prezentat la ședința CEx de miercuri datele unui sondaj de opinie în care PSD ar avea 27% intenții de vot, PNL este cotat cu 38%, iar USR 14%. De asemenea, aceeași cercetare sociologică mai arată că partide precum Pro România, PMP și ALDE nu trec pragul electoral, iar UDMR este la limită.

Ciolacu a anunțat că nu vrea candidați condamnați penali pe listele de la alegerile din acest an, nici la alegerile locale, nici la parlamentare.

De asemenea, în același CEx, liderii PSD au decis să nu participe la votul pentru învestitura Guvernului Orban 2. Ședința de plen poate fi ținută doar în condițiile în care sunt 233 de parlamentari. Liberalilor le-ar lipsi cel puțin 37 de parlamentari pentru a se întruni cvorumul.

Luni vom fi prezenți la grupurile parlamentare și nu vom participa la votul de învestire. Așteptăm răspunsul CCR dacă este constituțional, chiar dacă este demis, același premier demis rămas interimar să fie desemnat din nou”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai spus după ședința CEx că PSD își va alege noua conducere cel mai probabil pe 29 februarie.

Am stabilit o dată, data de 29 februarie, să aibă loc congresul, urmând, totuși, ca în Biroul Permanent de luni să aibă loc ultima decizie, dacă e 29 februarie sau 7 martie astfel încât toate procedurile legale și toți colegii să poată participa la aceste alegeri. Decizia a fost clară: se va merge cu candidaturi pe proiecte politice și în echipă.

Am mai decis anumite modificări statutare care vor fi supuse votului Congresului, cum este lărgirea Comitetului Executiv și schimbarea denumirii Comitetului Executiv, cu primarii de municipii reședință de județ și consilii județene, intrarea de drept a primelor organizații ca și scor electoral în BPN și multe altele”, a spus șeful PSD.