Sondaj: ”În cursul lunii iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina”

vaccin covid
Foto: torstensimon / pixabay.com

În timp ce Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare spune că românii ar vrea să se vaccineze în număr mare, mai multe studii recente arată multă reticență din partea cetățenilor.

În timp ce Florin Cîțu speră ca până la mijlocul verii să se vaccineze peste 5 milioane de români, un studiu realizat de MedLife arată că ținta ar putea fi atinsă abia la sfârșitul anului.

Rata de vaccinare estimată până la finalul anului 2021 este de 27 – 31% din totalul populației din România, respectiv 5 milioane de persoane, transmite studiul operatorului medical.

Potivit MedLife, educația este unul dintre factorii care influențează intenția de vaccinare. Cu cât nivelul este mai ridicat, cu atât este mai mare și intenția de vaccinare.

Potrivit sondajului, românii nu vor să se vaccineze din cauza efectelor adverse generate de vaccin.

“Deși estimările inițiale erau că vom avea peste 10 milioane de persoane vaccinate până la sfârșitul lunii septembrie, se pare că intenția de vaccinare a românilor este mult sub aceste așteptări. Studiul pe care l-am realizat arată că doar 5 milioane de români se vor vaccina, iar asta până la finalul anului”, se precizează în studiul MedLife, citat de HotNews.

Acesta avertizează că dacă percepția nu se va modifica, ”în cursul lunii iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina”.

Conform datelor obținute, cea mai mare rată de vaccinare se remarcă în mediul urban, unde se estimează că aprox. 33 – 38% din totalul persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani se vor vaccina până la finalul anului.

Pe de altă parte, în rural, rata de vaccinare estimată până în decembrie 2021 este de aprox. 19 – 23% din totalul populației de peste 16 ani.

Mai mult, procentul persoanelor din mediul urban care s-au vaccinat deja este semnificativ mai mare, în timp ce doar un sfert din persoanele vaccinate provin din mediul rural.

Studiul a fost realizat de MedLife în perioada 5 – 13 aprilie 2021, la nivel național, pe un eșantion reprezentantiv de 1.010 persoane, cu vârsta peste 16 ani.