Sondaj. Cum ar vota românii dacă duminică ar fi alegeri

FOTO: Presidency.ro klaus iohannis viorica dăncilă
FOTO: Presidency.ro

Dacă duminică ar fi alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis ar obține aproape 42% din voturi în primul tur, potrivit unui sondaj IMAS, la comanda Europa FM. Pe următorul loc, la distanță foarte mare, se află Călin Popescu Tăriceanu, cu 14%.

Urmează liderul Pro România, Victor Ponta (12,9%), Dacian Cioloș (10,4%), Dan Barna (9,4%) și candidatul PSD, Viorica Dăncilă (7,5%).

SURSA: Europa FM
SURSA: Europa FM

Participanții la sondaj au fost întrebați și cu cine ar vota dacă pe listă s-ar afla doar candidați ai stângii, apropiați ai PSD și foști membri. 34% au spus că ar vota cu Călin Popescu Tăriceanu, iar 31% cu Gabriela Firea. Pe următoarele locuri se situează Victor Ponta (23%) și Corina Crețu (5,8%).

De asemenea, dacă pe listă ar apărea doar candidați ai dreptei sau oponenți ai actualei puteri, Klaus Iohannis ar lua 48,4% din voturi, Laura Codruța Kovesi – 30,4% și Dacian Cioloș – 18,3%.

În ceea ce privește alegerile parlamentare, sondajul IMAS relevă o scădere a intențiilor de vot în ceea ce privește principalul partid de guvernământ, PSD. Astfel, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, doar 19,4% ar mai vota PSD. Pe primul loc în intențiile de vot se află PNL, cu 25,5%.

Însă, surpriza vine din partea partidelor USR și PLUS. Cele două au fost măsurate separat și nu în alianță, însă împreună ar lua în jur de 27% din voturi. Mai exact, PLUS este creditat cu 6% și USR cu 21,4%. De asemenea, ALDE ar lua 7,3%, iar Pro România – 9%. PMP, partid parlamentar acum, nu ar trece pragul și ar obține doar 2,9% din voturi.

De asemenea, probleme cu atingerea pragului ar putea avea și UDMR, care este credit în sondajul IMAS, comandat de Europa FM, cu 4,2%.

SURSA: Europa FM
SURSA: Europa FM

Pentru acest studiu, realizat prin telefon în perioada 15 iulie – 2 august, au fost intervievate 1.010 persoane cu vârsta peste 18 ani. Eroarea de eșantionare – plus minus 3,1%.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.