Sondaj. Cine ar putea câștiga alegerile în București

Taxă auto pentru centrul Bucureștiului. Foto: Eugeniu / Pixabay

Un sondaj de opinie realizat la comanda PLUS arată că Vlad Voiculescu și Nicușor Dan, cei doi candidați propuși de PLUS și USR pentru funcția de primar al Bucureștiului, sunt aproape la egalitate în preferințele alegătorilor din Capitală.

Alianța USR-PLUS a stabilit să aibă un candidat comun la alegerile pentru Primăria Capitalei și va fi ales dintre Vlad Voiculescu și Nicușor Dan.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Primăria Bucureștiului, 35% dintre respondenți au arătat că ar vota cu candidatului Alianței USR PLUS în persoana lui Vlad Voiculescu, în timp ce 28% ar vota cu Gabriela Firea, iar 23% cu candidatul PNL, Rareș Bogdan. 8% dintre respondenți au răspuns că nu s-au decis/nu sunt siguri cu cine să voteze, în timp ce 6% au arătat că nu ar merge la vot, potrivit sondajului comandat de PLUS.

Lucrurile sunt asemănătoare și când candidat este Nicușor Dan. Acesta ar obține 36% din voturi, Gabriela Firea 28% și Rareș Bogdan 23%.

În ceea ce privește componența Consiliului General al Municipiului București, 30% dintre respondenți ar vota cu reprezentanții Alianței USR PLUS, în timp ce 25% cu cei ai PNL, 16% cu cei ai PSD, 4% cu cei ai ALDE/Pro-România, 3% cu cei ai PMP, 12% s-au arătat nehotărâți, iar 9% au răspuns că nu ar vota.

Candidatul PLUS pentru Primăria Capitalei, Vlad Voiculescu, a declarat că îl va susține pe Nicușor Dan dacă acesta din urmă ar câștiga alegerile din cadrul Alianței USR PLUS.

„Sunt candidatul desemnat al PLUS, dacă alianţa prin alegeri primare va decide şi dacă bucureştenii vor decide în cadrul alegerilor primare din cadrul alianţei că Nicuşor Dan este candidatul, îl voi susţine, bineînţeles, şi aştept acelaşi lucru din partea lui. Îl invit să semnăm un acord, mâine dacă trebuie, care să spună foarte clar: avem un singur candidat al alianţei. Aş vrea să aud lucrurile astea spuse ceva mai clar din gura dânsului”, a precizat Voiculescu.

De partea cealaltă, Nicușor Dan a spus că nu este nevoie să semneze un acord scris pentru susținerea susținerea unui candidat comun cu PLUS pentru că e „un om de onoare”.

„Pe această chestiune cred că am dovedit în toată activitatea mea publică faptul că sunt un om de onoare și că ceea ce spun, și fac. Nu cred că trebuie angajamente scrise. Pe chestiunea asta am spus încă de acum un an că în ipoteza foarte probabilă în care vom avea alegeri într-un singur tur, opoziția trebuie să aibă un candidat unic, că trebuie să existe niște metode acceptate de toată lumea prin care acest candidat unic să fie desemnat. În ipoteza în care opoziția va avea un candidat unic și nu voi fi eu acela, nu o să candidez”, a răspuns Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

Nicușor Dan a spus că ar putea renunța la candidatură în condițiile în care opoziția va avea un singur candidat.