Sondaj: Aproape trei sferturi dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită

Românii sunt tot mai pesimiști. Foto: Pixabay

Potrivit unui sondaj realizat INSCOP Research, românii sunt mai pesimiști în ceea ce privește direcția propriei țări, dar mai optimiști față de cea a Europei.

Peste 72% dintre români cred că direcția în care se îndreaptă țara este greșită, în timp ce doar aproape 18% sunt de părere că România merge în direcția bună, iar puțin sub zece la sută au refuzat să răspundă la întrebare.

Potrivit sondajului, românii sunt tot mai pesimiști.

”Față de 2017, procentul optimiștilor s-a înjumătățit. Astfel, de la 36,6% dintre români care erau de părere în iulie 2017 că România merge într-o direcție bună, mai împărtășeau această percepție doar 22,8% în noiembrie 2017, 19,9% în februarie 2018, 19,1% în octombrie 2018, 18,7% în noiembrie 2018 și 16,9% în ianuarie-februarie 2019”, au comunicat autorii studiului realizat între 5 și 13 martie, la comanda Fundației Konrad Adenauer.

În ceea ce privește Europa, cei mai mulți respondenți (46,7%) sunt de părere că se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 35,3% apreciază că Europa merge în direcția greșită.

”Apropierea de momentul alegerilor europarlamentare, dar și evenimente recente care au mediatizat puternic activitatea instituțiilor europene în România (preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene și suita de evenimente generată de acest eveniment excepțional, procedurile privind desemnarea viitorului procuror european), par să fi favorizat semnificativ îmbunătățirea percepției asupra direcției în care merg lucrurile în Europa”, se mai arată în comunicat.

La studiu au participat 1.053 de persoane, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.