Somnul, un proces esențial pentru supraviețuire

Sursă foto: Antonio Guillem/ Shutterstock

Somnul este o parte importantă a rutinei zilnice, fiind vital pentru supraviețuire. Un om petrece aproape o treime din viață dormind. Fără somn, nu poți forma și menține funcțiile creierului care te ajută să înveți și să păstrezi amintiri, iar lipsa odihnei te împiedică să te concentrezi și să ai răspunsuri rapide.

 

Somnul este esențial pentru o mulțime de funcții cerebrale, inclusiv cum celulele nervoase (neuronii) comunică între ele. De fapt, creierul și corpul rămân active în timpul somnului.

 

Sunt mulți factori care pot influența calitatea somnului, de aceea este important să te asiguri că îți creezi o rutină sănătoasă pentru a te odihni bine în timpul nopții. Confortul este esențial, drept urmare este recomandat să folosești lenjerie din materiale de calitate, o saltea care să fie ajustată potrivit nevoilor tale și o pernă care se poate adapta oricărei poziții de dormit.

 

Totodată, calitatea aerului din cameră poate influența somnului. Pentru a rezolva această problemă, este indicat să aerisești camera și să te asiguri că sistemul de ventilație este eficient. În plus, poți investi în produse care contribuie la calitatea aerului, precum umidificatoarele și dezumidificatoarele de pe Alecoair.ro.

 

Nu în ultimul rând, lumina din dormitor va afecta calitatea somnului. Pentru ca organismul să se odihnească, e nevoie de o cameră întunecată și lipsită de zgomote.

Etapele somnului

Sunt două tipuri de somn esențiale: REM (rapid eye movement) și non-REM (care are trei etape diferite). Fiecare este legat de anumite unde cerebrale și activități neuronale. O persoană trece prin aceste cicluri de somn de mai multe ori într-o noapte, cu perioade REM din ce în ce mai lungi și mai profunde spre dimineață.

 

Prima etapă de somn non-REM reprezintă trecerea de la veghe la somn. În această scurtă perioadă (care durează câteva minute) de somn relativ ușor, bătăile inimii, respirația și mișcările ochilor încetinesc, iar mușchii se relaxează. Undele cerebrale încep să încetinească față de tiparele de veghe din timpul zilei.

 

A doua etapă de somn non-REM este o perioadă de odihnă ușoară, înainte de a intra într-un somn profund. Bătăile inimii și respirația încetinesc și mușchii se relaxează mai mult. Temperatura corpului scade și mișcările ochilor se opresc. Undele cerebrale se diminuează, dar sunt marcate de scurte momente de activitate electrică. În timpul unei nopți petreci mai multe minute în aceste cicluri de somn decât în oricare alte etape.

 

A treia etapă de somn non-REM este perioada de somn profund, de care ai nevoie pentru a te simți odihnit dimineața. Are loc în cicluri mai lungi în prima jumătate a nopții. Bătăile inimii și respirația încetinesc până la nivelurile cele mai scăzute din timpul somnului. Mușchii sunt relaxați și poate fi mai dificil să te trezești. Undele cerebrale devin și mai lente.

 

Somnul REM are loc prima dată la aproximativ 90 de minute după ce ai adormit. Ochii se mișcă rapid dintr-o parte în alta, în spatele pleoapelor închise. Activitatea undelor cerebrale cu frecvență mixtă devine mai apropiată de cea observată în perioada de veche. Respirația este mai alertă și neregulată, iar ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc până la niveluri de veghe. Majoritatea viselor au loc în perioada somnului REM. Mușchii brațelor și picioarelor devin temporar paralizați, ceea ce te împiedică să acționezi în timpul viselor. Odată cu înaintarea în vârstă, vei avea parte de mai puțin somn REM.

 

Etapele somnului sunt importante, deoarece permit creierului și corpului să se recupereze și să se dezvolte. Dacă nu reușești să te odihnești suficient, în toate ciclurile somnului, consecințele se văd atât în ziua următoare, când te vezi simți obosit și te vei concentra mai greu, cât și pe termen lung, când poți avea pierderi de memorie, dificultăți în gestionarea emoțiilor și probleme de sănătate.

 

Sursă foto: Antonio Guillem/ Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.