Solstițiul de iarnă 2018: Spectacol pe cer în cea mai lungă noapte din an

Foto: Pixabay

Solstițiul de iarnă 2018: Începutul iernii astronomice are loc în această noapte, la 23 de minute după ora miezul nopții. Pe cer vor putea fi urmărite Ursidele, ultima ploaie de stele a anului.

La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii, Soarele ”urcă” azi în România la numai 21° față de orizont.

Astfel, ziua este cea mai scurtă din an, de 8 ore și 50 de minute, în timp ce noaptea are valoarea maximă pentru fiecare an calendaristic, de 15 ore și 10 minute. De mâine, zilele vor începe să crească, iar nopțile să scadă.

La momentul solstițiului de iarnă Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”.

Fenomenul se va menține până la Solstițiul de vară, când Soarele va trece din nou în emisfera australă.

Tot în această perioadă, începând cu data de 21 decembrie, au loc Ursidele, un curent de meteori care este emanat din Steaua Nordului. Această stea se află în linie cu Polul Nord.

Solstițiul de iarnă 2018. Tradiții

Solstițiul de iarnă era foarte important în civilizațiile antice, existând, drept dovadă, numeroase structuri megalitice care îi sunt dedicate. În Europa, astfel de construcţii din piatră pentru măsurarea poziţiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda, însă există structuri și în America, Asia și Orientul Mijlociu.

În România s-au păstrat multe tradiții pentru Solstițiul de Iarnă. Ignatul, când se sacrifică porcii, este în strânsă legătură cu acest fenomen.