O nouă senzaţie turistică în Europa. Primul oraş baroc din Imperiul Otoman reînvie

FOTO: ExplorerBob/Pixabay.com
FOTO: ExplorerBob/Pixabay.com

Skopje a trecut prin mari transformări în ultima perioadă, iar arhitectura neo-clasică atrage deja numeroşi turişti străini.

Există un monument în faţa căruia aproape fiecare turist străin care vizitează oraşul ţine să facă o fotografie. Este cea mai mare statuie din Skopje şi îi este dedicată lui Alexandru cel Mare, considerat erou naţional în Macedonia.

Este însă doar una dintre cele 80 de statui ridicate recent în Skopje, în cadrul proiectului de reorientare turistică a acestui oraş.

„Dacă ai strămoşi extraordinari şi imaginea lor nu este prezentă în realitate, nu vei face un lucru rău doar pentru trecutul, ci şi pentru viitorul unui neam”, spune architectul Vangel Bozinovski, cel care a întocmit proiectele pentru multe dintre noile clădiri turistice ale oraşului.

Noua înfăţişare a oraşului nu lasă pe nimeni indiferent, chiar dacă nu toţi sunt de acord cu stilul ales. Totuşi, locuitorii din Skopje sunt, în cea mai mare parte, mulţumiţi de noua faţă a oraşului.

„Arhitectura barocă a oraşului a fost grav deteriorată la sfârşitul secolului al XVII-lea. A fost primul oraş baroc din Imperiul Otoman, încercăm să dăm din nou viaţă acelui oraş”, adaugă Bozinoveski, într-un dialog purtat cu Euronews.

Printre marile personalităţi din Skopje se numără şi o micuţă doamnă. Maica Tereza s-a născut aici. În urmă cu patru ani, arhitectul Vangel Bozinoveski a construit un muzeu pentru a onora memoria măicuţei.

„Este mai mult decât un proiect arhitectural, reprezintă admiraţia mea, ca cetăţean al oraşului Skopje, faţă de activitatea Maicii Tereza. Muzeul ne prezintă, laolaltă, viaţa profană şi spirituală a măicuţei. Aceasta nu este o simplă casă memorială, reprezintă întregul oraş”, subliniază arhitectul.

Oraş multicultural

În curând, o altă clădirea memorială, înaltă de 30 de metri, va fi construită în centrul oraşului. Este un dar de la un milionar indian. Şi asta pentru că Maica Tereza, călugăriţă catolică de origine albaneză, este un simbol al multiculturalismului care caracterizează Skopje şi alte oraşe din fosta Iugoslavie.

Albanezii reprezintă, în prezent, un sfert din populaţia oraşului. Cei mai mulţi dintre ei trăiesc în cartierul Carsija. Restaurantul Destan, din acest cartier, a devenit un adevărat obiectiv turistic. Destan, care se traduce „legendă”, a împlinit 100 de ani în 2013, şi a fost martor al marilor schimbări din Skopje. Akif, actualul om aflat la comandă, lucrează la „Destan” încă de când avea 11 ani.

„Skopje a fost, cândva, un oraş al industriei textile, aşa că oameni din întreaga Iugoslavie veneau în acele vremuri pentru a-şi cumpăra haine din Vechiul Bazar”, spune Akif.

Ceasul de pe peretele gării arată mereu ora 5.17 – este momentul în care un cutremur devastator a distrus trei sferturi din oraş la 26 iulie 1963.

Printre obiectivele istorice care au rezistat acelei catastrofe se numără şi un vechi pod construit de otomani, care traversează râul Vardar, şi câteva băi turceşti.

Un oraş vesel

În apropierea oraşul de 700.000 de locuitori se află o fortăreaţă construită în secolul al 14-lea. La un restaurant din apropierea acesteia cântă unul dintre cei mai mari artişti jazz ai Macedoniei, Toni Kitanovski. Acesta s-a întors acasă după 10 ani de succes petrecuţi la Boston.

„De câte ori mă întorc aici, mă simt excelent. Călătoresc foarte mult şi cred că sunt două tipuri de oraşe: oraşe vesele şi oraşe triste. Skopje este, cu siguranţă, un oraş vesel”, spune artistul.

FOTO: ExplorerBob/Pixabay.com

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.