Sindromul Burnout – Epuizarea emoțională și profesională

Viața fără emoții este insipidă și plictisitoare. Poți fi fericit și furios, uimit și indignat, trist și adorat, urât și admirat. În același timp, emoțiile negative se acumulează în corp, provocând experiențe emoționale care pot duce la stres cronic. Treptat, emoțiile te părăsesc literalmente, și până la urmă rămâne doar un sentiment de gol. Această cale duce la epuizarea emoțională și profesională.

În societatea modernă, Sindromul Burnout  nu este deloc un eveniment rar. Zi de zi dacă nu primești emoții, dar le oferi mai mult, viața devine gri și plictisitoare și începi să îi percepi pe ceilalți „după un șablon” – toți oamenii sunt la fel, nu vei primi nimic nou de la ei și așa mai departe. Adesea, poți simți agresivitate sau indiferență totală față de ceilalți. În ceea ce privește epuizarea profesională, este o astfel de epuizare a forțelor nervoase, mentale și fizice care provoacă o reticență acută la muncă. Epuizarea profesională se exprimă într-o stare depresivă, un sentiment de oboseală și vid, o lipsă de energie și entuziasm, o pierdere a capacității de a vedea rezultatele pozitive ale muncii și o atitudine negativă față de muncă.

Profesii expuse riscului

Bineînțeles, există profesii care sunt expuse riscului. Practic, acestea sunt profesii care se află în sistemul relațiilor „persoană-persoană”, care implică o comunicare constantă cu alte persoane. Aceștia sunt, în primul rând, profesori, medici, educatori, asistenți sociali, psihologi etc. De asemenea, aici pot fi incluși  și reprezentanți ai altor profesii cărora nu le place munca lor sau pur și simplu nu le aduce emoții pozitive.

Epuizarea emoțională este o „boală” profesională a asistenților medicali și sociali, a clericilor și a psihologilor, a angajaților departamentelor de tutelă și a orfelinatelor, a voluntarilor din diferite domenii de caritate. Oamenii merg la aceste profesii la chemarea inimii lor, simțind nevoia de a-i ajuta pe ceilalți, de a le oferi căldură și îngrijire, având într-o anumită perioadă a vieții un aport crescut de forță mentală. Cu toate acestea, cu cât o persoană dă mai mult, cu atât mai mult are nevoie. Lumea nu este perfectă. După ce a deschis ușa către tărâmul durerii și al nefericirii, o persoană vede cât de uriașă și multifacetică este. La un moment dat, devine evident că mai sunt atât de multe de făcut și în fiecare zi există din ce în ce mai puțină energie și căldură. Dacă în astfel de momente nu îți oferi o pauză, nu îți umple forța mentală.

Deși soluțiile trebuie căutate foarte ”adânc”, unele trucuri utile sunt cele legate de organizare. Un flipchart officedirect se poate dovedi foarte util în a organiza taskurile zilnice pentru tine și echipa ta, iar seturile de etichete autocolante officedirect te pot ajuta să pui totul în ordine atât la birou, cât și acasă.

Durerea umană

Oamenii care intră în contact în mod constant cu durerea umană, știu ce este epuizarea. Acesta este momentul în care trebuie să oferi în mod regulat multă forță mentală celorlalți, marginea finală a problemelor tale nu este vizibilă, iar propriul „rezervor” de dragoste și căldură nu are unde să se completeze.

Sindromul burnout-ului poate apărea ca urmare a interacțiunii constante și pe termen lung cu un număr mare de oameni, atunci când este nevoie să se manifeste diverse emoții, uneori ne coincizând cu starea emoțională internă. Există situații în care o persoană își sacrifică nevoile de serviciu, uită aproape complet de sine și de familia sa. Nu este corect.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.