Sicriu ținut în curtea bisericii: „Era săracă”. Biserica: „Preotul aproape plângea”

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

O imagine cu un sicriu pus pe două scaune în curtea bisericii din satul Filipești, județul Bacău, s-a viralizat pe Facebook, după ce unii localnicii ar fi spus că a primit acest tratament pentru că era dintr-o familie nevoiașă și n-a plătit taxa către lăcașul de cult. Bărbatul femeii ar fi murit cu doar o zi înainte și ar fi fost îngropat în același mod.

„Creștină Ortodoxă moartă, ținută afară, pe scaune, pe motivul că era săraca??? Decedata se numește Maricica Spătaru și este din satul Filipesti, jud. Bacău, și în urma cu două zile soțul ei a avut parte de același refuz din partea conducerii Parohiei pentru a fi primit în biserică”, scrie la poza postată pe Facebook.

Oficialii Arhiepiscopiei Romanului Bacăului le-au declarat jurnaliștilor de la Libertatea că au declanșat o anchetă și din primele concluzii reiese că situația a apărut din cauza unui conflict dintre poștașul din localitate, cel care s-a ocupat de înmormântare în condițiile în care cea decedată nu avea rude, și femeia care vindea lumânări și care avea cheia de la ușa bisericii.

Potrivit reprezentanților bisericii, citați de Libertatea.ro, femeia a fost „depusă” atât în față, cât și în interior, pentru că „așa este rânduiala”, iar preotul ar fi respectat programul de înmormântare.

De asemenea, preotul titular din sat ar fi internat în spital pentru că a suferit o intervenție chirurgicală, iar în locul său a venit un preot suplinitor.

„Părintele, care nu a luat niciun onorariu pentru serviciile prestate deși i s-a propus, a căzut la mijloc. Este un preot nou, de curând hirotonit, care aproape plângea când l-am întrebat de caz.

Oricine poate cădea într-o astfel de capcană, având în vedere rânduiala bisericească în care defunctul se depune mai întâi în fața bisericii pentru a se rosti rugăciunea și Evanghelia”, a mai precizat reprezentantul BOR, pentru Libertatea.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.