Și-a cumpărat un detector după ce medicul i-a zis să se miște mai mult. Apoi a făcut „descoperirea secolului”

descoperire aur norvegia
Foto: Museum of Archaeology/UiS / sciencenorway.no

Un detectorist de metale amator a făcut „descoperirea de aur a secolului” în Norvegia, după ce a găsit mai multe obiecte de aur impresionante, relatează „The Guardian”.

Urmând sfatul medicilor care îi recomandaseră să facă mișcare, Erlend Bore se plimba cu un detector de metale în momentul în care a descoperit medalioane rare din aur, datate în jurul anului 500 d.Hr.

Arheologii au declarat că este vorba despre cea mai importantă descoperire din ultimul secol a unor obiecte din aur în Norvegia.

Comoara cuprindea 9 medalioane de aur, 3 inele din aur și „perle” de aur. Medalioanele și perlele formau cândva un colier. Bijuteriile, care cântăresc puțin peste 100 de grame, datează de acum 1.500 de ani, susțin specialiștii. Pe medalioane este reprezentat un cal din mitologia nordică.

Bore, care visa să devină arheolog în copilărie, a făcut descoperirea pe insula sudică Rennesøy, lângă Stavanger, în august, după ce și-a cumpărat un detector de metale. Medicii îi recomandaseră să facă mai multă mișcare.

descoperire aur norvegia
Foto: Museum of Archaeology/UiS / sciencenorway.no

În ziua în care a făcut descoperirea, detectoristul tocmai se pregătea să se ducă acasă, în momentul în care dispozitivul a început brusc să sune pe un deal.

„La început am crezut că sunt monede de ciocolată sau monede Captain Sabertooth”, a spus Erlend Bore, în vârstă de 51 de ani, referindu-se la un pirat fictiv norvegian. „A fost total ireal.”

Apoi, el i-a chemat pe arheologi, care au preluat căutarea.

Ole Madsen, șeful Muzeului de Arheologie al Universității din Stavanger, a spus că este „descoperirea de aur a secolului în Norvegia. Să găsești atât de mult aur dintr-o dată este extrem de neobișnuit.”

Håkon Reiersen, profesor asociat la muzeu, a spus că medalioanele din aur plate și subțiri, cu o singură față, datează din așa-numita perioadă de migrație din Norvegia, care a durat între 400 d.Hr. și aproximativ 550 d.Hr.

descoperire aur norvegia
Foto: Museum of Archaeology/UiS

„Având în vedere locația descoperirii și ceea ce știm din alte descoperiri similare, în acest caz este vorba, probabil, fie de obiecte de valoare ascunse, fie de o ofrandă către zei în vremuri dramatice”, a spus el pentru „The Guardian”.

Medalioanele și perlele făceau parte dintr-un „colier foarte opulent” realizat de bijutieri pricepuți și care era purtat de cei mai puternici oameni din societate, a mai spus Reiersen. El a adăugat că „în Norvegia, nicio descoperire similară nu a mai fost făcută din secolul al XIX-lea”.

descoperire aur norvegia
Foto: Museum of Archaeology/UiS / sciencenorway.no

Profesorul Sigmund Oehrl, care lucrează la Muzeul Stavanger, a spus că simbolurile de pe medalioane îl arătau de obicei pe zeul nordic Odin vindecând calul bolnav al fiului său.

În cazul acestor medalioane, limba calului îi atârnă afară din gură, iar „postura sa prăbușită și picioarele răsucite arată că este rănit”, a spus Oehrl.

„Simbolul calului reprezintă boala și suferința, dar în același timp speranța pentru vindecare și viață nouă”, a adăugat el.

În conformitate cu legislația norvegiană, Bore și proprietarul terenului vor primi o recompensă, deși suma nu a fost încă stabilită. Obiectele dinainte de 1537 și monedele mai vechi de 1650 sunt considerate proprietate de stat și trebuie predate.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.