Sfaturi imobiliare: Cum să îți cumperi o casă în 2022

Te gândești să-ți cumperi o casă pentru tine și familia ta? Știm că poate fi un proces lung, complex și intimidant, ce implică o mulțime de etape, de la bugetare și prospectare până la negocierea prețului final.

Noi vrem să-ți ușurăm munca, așa că ți-am pregătit acest mic ghid pentru a te pregăti în avans. Citește mai departe pentru a afla care sunt pașii pe care ar fi bine să îi urmezi atunci când cauți case noi de vânzare.

Planifică-ți bugetul necesar

Înainte de a face o achiziție majoră, cum este o casă nouă, îți recomandăm să analizezi puțin care este bugetul pe care îl poți aloca lunar pentru a achita rata aferentă.

Primul pas ar fi să identifici bugetul pe care îl gestionezi în acest moment. Ia în calcul toate cheltuielile lunare (combustibil, alimente, facturi, asigurare, taxe etc.), ce datorii ai, care sunt veniturile tale actuale, ce venituri prevezi că vei încasa în viitorul apropiat (din salariu, investiții, venituri pasive etc.). În urma acestei analize, vei putea determina care este suma de bani pe care ești dispus să o achiți lunar / anual pentru rata la casă.

Documentează-te în privința creditelor imobiliare

Următorul pas pentru cumpărarea unei case noi ar fi să descoperi care sunt opțiunile de finanțare disponibile pe piață. Îți dorești să apelezi la un program de tipul ”Prima casă”? Vrei să iei un credit imobiliar ipotecar? Ai la dispoziție o sursă considerabilă de venituri, care îți permite să faci o achiziție cu banii jos sau să iei un credit pe o perioadă mult mai scurtă de timp?

O idee bună ar fi să verifici site-urile băncilor cu care ai vrea să lucrezi. Multe dintre ele îți pun la dispoziție calculatoare de rate prin care poți estima suma de plată lunară, compusă din rată + dobândă.

De asemenea, interesează-te care sunt condițiile de eligibilitate necesare pentru a accesa un astfel de credit. Află care sunt actele de care ai nevoie pentru a depune un dosar, ce demersuri legale și administrative implică aceste credite și așa mai departe.

Analizează nevoile tale și ale familiei tale

Cauți case noi de vânzare cu 3 sau cu 5 camere? Îți dorești să te muți singur/ă sau împreună cu partenerul de viață? Care sunt planurile voastre pe viitor, vă doriți o familie mare cu mulți copii? În funcție de răspunsurile la aceste întrebări, vei putea determina cât de mare trebuie să fie proprietatea respectivă.

De asemenea, următorul pas ar fi să treci pe foaie toate aspectele ”non-negociabile” pe care trebuie să le aibă casa visurilor tale.

  • Care sunt facilitățile și dotările pe care le vrei neapărat de la o casă?
  • Cum ar trebui să fie compartimentată casa respectivă?
  • Lucrezi remote și ai nevoie de spațiu pentru amenajarea unui birou?
  • Vrei o curte mare, terasă, spațiu verde, locuri de joacă pentru copii?
  • În ce cartier ți-ai dori să locuiești?
  • Ce ar trebui să se afle în proximitate: școli, sedii de birouri, restaurante etc.?
  • Trebuie să ajungi zilnic la muncă și ai prefera să locuiești aproape de centru, să nu pierzi foarte multe ore în trafic?
  • Sau din contră, ți-ai dori să stai undeva departe de lume, unde e liniște și nu ai mulți vecini?
  • Plănuiești să organizezi petreceri și reuniuni cu prietenii frecvent la voi acasă?
  • Ai animale de companie de dimensiuni mai mari, care au nevoie de spațiu de alergare și plimbare?

Desigur, unele aspecte pot fi modificate pe parcurs, cum ar fi compartimentarea sau amenajarea interioară. Însă încearcă să nu faci prea multe compromisuri. De exemplu, dacă nu ai mașină, însă știi că ai de ajuns în multe locuri pe parcursul unei săptămâni, orientează-te doar către casele situate în zone centrale ale orașului, oricât de frumoase ar fi alte opțiuni la 10 km distanță.

Explorează piața
Documentează-te și descoperă ce case noi de vânzare există pe piață. Acum e momentul să analizezi prețuri, locații, dotări, și să vezi care dintre ele îndeplinesc mare parte din cerințele tale. Iar după ce alegi câteva care ți se potrivesc, poți începe să programezi vizionările.

Atunci când începi vizionările caselor, nu uita să inspectezi câteva elemente cheie, cum ar fi instalațiile sanitare, izolarea fonică, eficiența termică, materialele folosite în construcția casei, fosa septică și alte detalii similare.

Încearcă să-ți dai seama dacă va fi nevoie să investești ulterior în renovări, amenajare interioară etc. sau dacă te poți muta direct după semnarea contractului.

Apelează la un agent imobiliar

Pentru tranzacții avantajoase, recomandarea noastră este să apelezi la specialiștii din domeniu. Un agent imobiliar te va ajuta să alegi cea mai potrivită proprietate și să obții cel mai bun raport calitate-preț.

Un agent imobiliar din rețeaua de agenții imobiliare RE/MAX România te va ghida în tot procesul și-ți va oferi consultanță personalizată pe tot parcursul tranzacției, fiind alături de tine la fiecare pas:vizionare proprietăți, evaluare, inspectare, negociere și ofertare proprietar, obținere acte necesare pentru achiziție și așa mai departe.

Dacă totul a mers bine și ai găsit casa visurilor tale, te felicităm. Mai rămâne să bifezi doar ultima etapă, mutarea și instalarea în noua casă. Plus petrecerea de bun-venit!