Sfaturi de care să ții cont dacă vrei să cultivi propria grădină cu legume

Foto: Shutterstock

Cultivarea propriei grădini de legume poate părea un proiect dificil la început, însă satisfacția pe care o ai atunci când culegi legume proaspete este pe măsură. Totuși, pentru a avea o grădină productivă și legume de calitate, e important să ai răbdare și să ții cont de câteva sfaturi practice.

 

Alege locul potrivit

Primul pas este să te asiguri că alegi locația potrivită astfel încât să nu riști ca plantele să se ofilească sau să nu răsară deloc. Este recomandat să alegi un loc însorit, unde legumele se pot bucura direct de razele soarelui pentru cel puțin șase ore pe zi. Cu cât primesc mai multă lumină, cu atât recolta va fi mai bogată, iar legumele vor fi mai aromate.

 

În același timp, este important să nu cultivi legumele într-o zonă predispusă la inundații sau acumulări excesive de apă în timpul ploilor, dar nici într-un loc prea uscat. Un alt aspect esențial este ca plantele să fie cultivate într-un loc ferit de vânt, dar unde albinele să aibă acces cu ușurință pentru a poleniza florile.

 

Folosește cantitatea optimă de apă

Apa este vitală pentru ca plantele să se dezvolte și pentru a obține legume sănătoase. Ține cont că e indicat să uzi plantele doar atunci când pământul este uscat. Prea multă apă poate distruge rădăcinile. Dimineața este perioada potrivită pentru a face acest lucru, astfel încât frunzele să aibă timp să se usuce până seara.

 

Îți poți ușura treaba dacă alegi să montezi un sistem de irigații, pentru care vei avea nevoie de tevi pentru apa care să acopere întreaga suprafață a grădinii. Sunt recomandate țevile din polietilenă deoarece au rezistență ridicată la razele UV, dar și la temperaturi scăzute.

 

Plantează în sol de calitate

Rădăcinile plantelor penetrează cu mai multă ușurință solul moale și se dezvoltă optim în solurile fertile. Așadar, atunci când alegi locația unde vei cultiva legume, ține cont ca solul să fie potrivit. Iar pentru a spori cantitatea de nutrienți din sol, poți folosi compost sau alte soluții pentru fertilizarea solului, precum gunoi de grajd sau făină din oase de origine animală.

 

În același timp, asigură-te că pământul este drenat corespunzător și că nu se acumulează apă în exces sau că apa nu se scurge prea repede, înainte să ajungă la rădăcinile plantelor.

 

Asigură suficient spațiu între plante

Plantele au nevoie de suficient spațiu pentru a se dezvolta cât mai bine. O bună idee ar fi să optezi pentru cultivarea plantelor sub formă unor triunghiuri în locul cultivării în linie dreaptă. În funcție de tipul legumelor cultivate, păstrează un spațiu adecvat între plante. Dacă sunt prea apropiate, crește riscul de apariție a bolilor și dăunătorilor.

 

Pentru a salva spațiu, poți planta cât mai mult pe verticală în cazul legumelor care tind să se întindă și să ocupe mult loc pe sol. E vorba de roșii, mazăre sau dovlecei. Plantele pot fi sprijinite pe spaliere sau gard. În plus, acest tip de cultivare face ca lucrările de mentenanță să fie mai rapide și îmbunătățește circulația aerului printre plante.

 

Alege soiuri compatibile

Un alt aspect foarte important este să ții cont de compatibilitatea soiurilor de legume. În caz contrar, acestea nu vor crește și vor fi predispuse la atacul bolilor. De exemplu, dacă vrei să plantezi dovlecei, aceștia cresc bine lângă fasole.

 

Alte grupuri de soiuri compatibile sunt roșiile împreună cu ceapa și busuiocul, salata verde cu mazăre și alte legume crucifere (broccoli, varză, conopidă, varză de Bruxelles) sau ridichiile alături de țelină și sfeclă.

 

În cele din urmă, ar trebui să începi treptat și să nu plantezi prea multe legume deodată. În acest fel prinzi experiență și nu riști să distrugi o întreagă recoltă de legume. Cultivarea propriei grădini de legume va deveni astfel un proiect care îți va aduce numeroase satisfacții.

 

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.