Sfânta Parascheva: A început cel mai mare pelerinaj religios din România

Sfânta Parascheva. Sute de mii de credincioși merg an de an la Iași (jurnalspiritual.eu)
Sfânta Parascheva. Sute de mii de credincioși merg an de an la Iași (jurnalspiritual.eu)

Zeci de mii de oameni sunt așteptați în acest sfârșit de săptămână la Catedrala Mitropolitană din Iași, pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva.

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost deja așezată în fața Catedralei, iar preoții vor face o slujbă de sfințire a apei.

Sfânta Parascheva reprezintă unul dintre cele mai importante pelerinaje religioase din România. Zeci de mii de oameni merg, în fiecare an, la Iași, pentru a se ruga.

De exemplu, doar din Voluntari au plecat, spre moaștele Sfintei Parascheva, 170 de autocare.

Aproape 10.000 de pelerini stau deja la coadă pentru a ajunge în curtea Catedralei din Iași.

Pelerinii se vor închina, în acest an, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar și la moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, care au fost aduse de la o mănăstire din Katerini (Grecia).

Cine a fost Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra din Tracia, în secolul al XI-lea. Istoria spune că a dat tot ce a avut săracilor, în ciuda opoziției părinților săi. După moartea acestora, a renunțat la avere și s-a retras la o mănăstire de lângă Constantinopol.

A fost și la o mănăstire de maici la Ierusalim, însă a murit, la doar 27 de ani, în satul său natal, unde a mai trăit doi ani de post și rugăciune.

Moaștele au ajuns la Iași în 1641, fiind aduse de voievodul Vasile Lupu de la Constantinopol. Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei.

Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955, când a fost stabilită şi data de prăznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie.