Șerban Nicolae: „Să nu facem drept de vot din vârful patului, prin corespondență sau electronic”

șerban nicolae
Șerban Nicolae. Foto: Facebook

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat că nu-și dorește ca politicienii să facă pentru unii cetățeni români „drept de vot din vârful patului, prin corespondență sau electronic”, făcând aluzie la românii din diaspora care ar putea vota mai ușor dacă s-ar introduce și alte metode de vot.

El a făcut declarația în Senat, unde marți, 11 iunie, a fost dezbătută moțiunea de cenzură simplă depusă de opoziție împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, considerat vinovat de membrii opoziției de faptul că mii de români nu au apucat să voteze la alegerile europarlamentare din 26 mai, deși au stat chiar și 5-6-7 ore la coadă.

„Haideți să fim de acord că cetățenii români sunt egali. Că dacă în vârful muntelui se votează la secția de votare prin deplasarea persoanei, indiferent de vârstă, dacă are peste 18 ani, până la secția de votare, să nu facem pentru alți cetățeni drept de vot din vârful patului, prin corespondență sau electronic”, a declarat Șerban Nicolae în fața colegilor săi.

În ciuda declarației sale, nu orice persoană este obligată să se deplaseze la secția de vot. Pentru persoanele cu dizabilități, pentru cele în vârstă sau pentru persoanele internate în spitale există posibilitatea de a vota la o urnă mobilă.

Senatorul a mai spus că de vină pentru proasta organizare a alegerilor în diaspora sunt ambasadorii numiți de președintele Klaus Iohannis, nu ministrul de Externe și cei din subordinea sa: „Știți foarte bine că ambasadorii numiți de Klaus Werner Iohannis, de care nu îndrăzniți să vă luați, au organizat aceste alegeri. Știți foarte bine că atunci când s-a spus, în secțiile de votare, Bucureștiul ne-a închis tableta, de fapt era serviciul de securitate. Erau cei de la URSS-PLUS. Ca să vă fie foarte clar. Pentru că nu Bucureștiul a închis tabletele, dar n-aveți curajul să vă luați de stăpânii dumneavoastră. Pentru că vă plătesc și vă comandă”.

„Această moțiune, ca și referendumul, reprezintă un fake. Nu poate să fie poziția publică a Senatului o colecție de lozinci. Nu poate să fie o formulă de teme politicianiste, ieftine, și care în niciun caz nu și-ar găsi rezolvarea cu demisia ministrului de Externe. Aveți curajul, ridicați-vă semeț în genunchi și cereți demisia președintelui României, cereți demisia ambasadorilor trimiși de acesta în țările în care au fost probleme, că lucrul ăsta este foarte important, pentru că altminteri vă este ipocrizia pe fața. Mulțumesc”, a continuat Șerban Nicolae.

Moțiunea de cenzură simplă depusă în Senat a picat.

Până acum, deși președintele Klaus Iohannis și opoziția i-au cerut demisia pentru proasta organizare a alegerilor europarlamentare în diaspora, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a refuzat să demisioneze.