Semnele care îți spun că roșiile au fost crescute artificial

FOTO: Foto: Adevărul/Iulian Bunilă
FOTO: Foto: Adevărul/Iulian Bunilă

O parte din legumicultorii români au început să apeleze la soluții interzise pentru a forța recoltele. Potrivit jurnaliștilor de la Adevărul, specialiștii în horticultură spun că această practică se bazează pe folosirea unor chimicale, care nu doar că au ca efect deprecierea gustului legumelor, dar pot provoca boli grave.

Pe lista substanțelor folosite, în top se află erbicidul 2,4D și Ethrelul, un hormon de creștere. Ambele sunt interzise de legislația din România pentru utilizarea în legumicultură. Însă aceste produse pot fi cumpărate din comerțul de nișă din țara noastră.

Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură din Buzău spun că perioada naturală de coacere a roșiilor în România este luna iunie. „Condiţiile climatice ale României asigură creşterea tomatelor într-o perioadă de 100 de zile. Dacă sărim peste aceste etape, nu mai beneficiem de calităţile nutritive şi obţinem nişte legume care nu mai au gustul celor coapte natural“, a declarat Camelia Bratu, cercetător la Staţiunea legumicolă Buzău, pentru Adevărul.

Există și un semn care ne poate spune că roșiile respective au fost crescute forțat. „Când tăiem roşia, vedem că avem un cep lemnos şi observăm pe calotă un ţesut care nu este roşu uniform. Sunt dovezi că tomatele au fost maturate forţat. Deci, în cazul lor, fie s-a «cârmit» planta, fie s-a intervenit cu stimulenţi de maturare“, a explicat Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea Legumicolă Buzău, pentru Adevarul.ro.

Potrivit botaniștii.ro, tomatele coapte cu Ethrel, deși sunt roșii la exterior, în interior vor fi verzi, iar miezul va fi mai tare decât în mod normal și va avea un gust necopt. Unele roșii pot fi țuguiate de la folosirea produsului, acest țugui de fapt este o malformație a fructului, iar tomatele nu au codițe, acestea fiind arse. O bună modalitatea de a evita roșiile tratate cu hormoni de creștere, este alegerea celor care încă mai au ciorchine sau coronița verde.

Sursa foto: Adevărul/ Iulian Bunilă

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.