Șeful poliției dintr-un oraș, anchetat de DNA pentru că s-a pontat în zilele de weekend, deși în realitate nu lucrase

FOTO: GreatNews.ro
FOTO: GreatNews.ro

Șeful Poliției Municipiului Dej, Marton Elek, este urmărit penal de DNA pentru că s-a pontat în registrul de ore suplimentare pentru zilele de sâmbătă și duminică. El a fost plătit pentru aceste ore suplimentare, însă în realitate el nu a fost la serviciu, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

De asemenea, Ion-Mircea Rus, fost al șef al Poliției Cluj, este anchetat și el pentru abuz în serviciu, deoarece el a fost cel care l-a împuternicit pe Marton Elek.

În perioada mai – iunie 2021, Rus, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, l-a împuternicit pe Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a drepturilor salariale aferente funcției.

În intervalul iunie – septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitate de șef al Poliției Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofițerului de serviciu din subordine ca să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă și duminică, cu motivația că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condițiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă.

Astfel, au fost întocmite în fals mai multe înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliție urmată de obținerea de către suspectul Marton Elek a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate).

În intervalul august 2020 – septembrie 2022, suspectul Marton Elek a adresat expresii jignitoare în repetate rânduri lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Dej și din cadrul Secției Rurală de Poliție Dej, se mai arată în comunicat.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 octombrie 2022, a suspecților:

Ion-Mircea Rus, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu,

Sorin-Daniel Graur, comisar șef de poliție, adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu,

Ioana-Paula Bob, comisar șef de poliție, șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu,

Marton Elek, comisar șef de poliție, șef al Poliției Municipiului Dej cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • abuz în serviciu,
  • instigare la fals intelectual,
  • purtare abuzivă,
  • complicitate la abuz în serviciu.
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.