Șeful OMS: ”Pandemia ar putea lua sfârșit în doi ani de zile”

pandemie coronavirus
Foto: alex80 / pixabay.com

Președintele Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că speră ca pandemia de coronavirus să fie eradicată într-o perioadă de doi ani.

Vorbind de Geneva, Tedros Adhanom Ghebreyesus a comparat molima actuală cu epidemia de gripă spaniolă din urmă cu un secol. Și atunci a fost nevoie de doi ani pentru a opri răspândirea bolii.

”Lumea este mult mai conectată acum, iar virusul are șanse mai mari de a se răspândi”, a spus șeful OMS, adăugând: ”În același timp, avem la dispoziție o tehnologie mult mai avansată și știm cum să îl oprim”.

Epidemia de gripă spaniolă din 1918 a făcut cel puțin 50 de milioane de victime. Pe de altă parte, COVID-19 a grăbit decesul a 800.000 de persoane până acum, iar aproape 23 de milioane de oameni din lumea întreagă au fost infectați cu noul virus.

Dr. Tedros a vorbit și despre afacerile ”murdare” cu măști de protecție:

”Corupția de orice fel este inacceptabilă, însă cea legată de măștile PPE, pentru mine, este mai aproape de crimă. Muncitorii din sănătate, fără protecție, își riscă atât propria viață, cât și pe cele pe care încearcă să le salveze”.

Declarațiile șefului OMS vin pe fondul unor creșteri-record de cazuri în multe țări din lume, inclusiv în Europa. Polonia și Slovacia au anunțat, vineri, cele mai multe infectări zilnice de la începutul pandemiei, în timp ce Spania și Franța se confruntă cu un nou val de îmbolnăviri.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.