Șeful DNA: ”Este corupție la nivel înalt în Justiție”

Crin Bologa, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, a declarat că instituția pe care o conduce nu a ajuns la niciun rezultat în privința eradicării corupției din sistemul de Justiție.

”În ce privește un segment al corupției la nivel înalt, corupția în Justiție, nu avem nici un rezultat. Ori, obiectivul principal al luptei împotriva corupției este să avem rezultat în toate domeniile. Este corupție la nivel înalt acea care există în sistemul de Justiție. E un fenomen redus, dar există, nu putea să fi dispărut dintr-o dată”, a declarat șeful DNA, la EuropaFM.

Bologa a vorbit și despre posibilitatea pasării unor dosare către Parchetul European Anticorupție. Instituția europeană condusă de Laura Codruța Kovesi ar putea ajuta în soluționarea mai multor dosare cu prejudicii mai mari de 10.000 de euro.

”Astfel de dosare de peste 10 milioane de euro, sunt mai multe criterii, să fie mai multe state implicate, să fie TVA intracomunitar nu avem, avem în schimb în jur de 200 de dosare unde EBU ar putea invoca și ar putea reține dosarele”, a declarat Crin Bologa.

Procurorul-șef a comentat și pe marginea legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă este achitat prejudiciul.

”Va ajuta la recuperarea prejudiciilor dar eu cred că va și stimula infracționalitatea. Și, cu cât infracționalitatea va fi mai mare, cu atât vor avea posibilități să achite sumele de bani pe care le-au sustras de la bugetul public. O stimulare a activității infracționale. Acum se discută public că se va modifica această lege. Legea și-a produs efectul și se va aplica legea penală mai favorabilă. Toată evaziunea fiscală săvârșită până azi, sau până va intra în vigoare modificarea, cei anchetați și trimiși în judecată vor putea să plătească și vor scăpa”, a explicat șeful DNA pentru sursa citată.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.