Șeful centralei nucleare Zaporojie ar fi fost răpit de ruși

FOTO: mil.ru/Wikimedia Commons
FOTO: mil.ru/Wikimedia Commons

Directorul centralei nucleare Zaporojie, Igor Murașov, a fost răpit de ruși, a anunțat șeful agenției ucrainene Energoatom. Potrivit acestuia, mașina în care se afla Murașov a fost oprită de ocupanții ruși, a fost ridicat și dus într-un loc necunoscut.

Incidentul a avut loc viner după-amiază, potrivit lui Petro Kotin, directorul Energoatom.

„Mașina a fost oprită, el a fost reținut cu forța și legat la ochi și dus într-o direcție necunoscută. În prezent, nu există informații despre locul și soarta lui Igor Murașov”, a spus Kotin. Acesta a precizat că Murașov „poartă responsabilitatea principală și exclusivă pentru siguranța nucleară și de radiații a centralei nucleare de la Zaporojie.

Detenția sa reprezintă un pericol pentru funcționarea celei mai mari centrale nucleare din Europa”, a mai spus Kotin. El a cerut armatei ruse să „oprească actele de terorism nuclear” împotriva conducerii și personalului centralei și să-l elibereze pe Murașov.

Dispariția lui Murașov vine în ziua în care Vladimir Putin a semnat decretul prin care Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk, ocupate parțial de ruși, au fost anexate de Rusia. Statele occidentale și guvernul de la Kiev au contestat puternic decizia lui Putin, iar armata Ucrainei a transmis că va lupta până își va recupera toate teritoriile invadate de ruși.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.