Șeful Cancelariei premierului Orban: O relaxare bruscă nu credem că va fi posibilă

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, Ionel Dancă, a declarat că relaxarea așteptată după 15 mai este un obiectiv pe care ni-l dorim, dar trebuie să fim foarte vigilenți în continuare pentru ca situația în ceea ce privește ritmul infecțiilor cu noul coronavirus să scape de sub control.

Dancă a mai spus, într-o intervenție la Digi24, că măsurile de carantinare luate până acum au limitat răspândirea infecției și că românii au înțeles și respectat în mare parte recomandările.

„Este esențial cum vor respecta noile condiții după 15 mai. O relaxare bruscă nu credem că e posibilă. Toate măsurile trebuie adoptate gradual. E prematur să vorbim care va fi scenariul cel mai plauzibil. Măsurile de relaxare nu trebuie să reducă nivelul de conformare al populației”, a declarat Dancă.

Ionel Dancă a spus sâmbătă că „există toate scenariile pe masă” în ceea ce privește evoluția epidemiei de coronavirus în România.

„Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgență, există scenariul modificării acestei situații și declararea stării de alertă, care să permită autorităților adoptarea unor măsuri restrictive de o amploare mai mică, așa cum există și posibilitatea renunțării la situația de urgență și de a derula o campanie de informare amplă în rândul populației astfel încât gradul de conformare la recomandările autorităților să fie unul foarte ridicat”, a spus Ionel Dancă, sâmbătă, tot la Digi24.

Și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situației de Urgență, a atras atenția că măsurile de relaxare sunt în analiză, undele putând fi modificate. O decizie asupra căreia nu se va mai reveni este în ceea ce privește revenire la școală a elevilor.

„Școlile se vor deschide în septembrie, nu cred că se va reveni, a fost anunțat oficial. Copiii sunt cel mai puțin vulnerabili, problema e că pot să fie vectori de transmitere, către profesori sau părinți și bunici. Este foarte greu să faci într-o școală distanțare, să ții în pauză să nu interacționeze copiii”, a subliniat șeful DSU.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.