Secția de votare cu prezență de peste 370% și locul în care n-a votat nimeni

Referendumul pentru familia tradițională avea nevoie de aproape 6 milioane de voturi pentru a fi validat FOTO: Brett_Hondow/Pixabay.com
FOTO: Brett_Hondow/Pixabay.com

Potrivit datelor Biroului Electoral Central, prezența la vot în stațiunea Păltiniș este de 370%. 80 de turiști au votat pe listele suplimentare. De asemenea, și în stațiunea Băile Felix prezența este de 157%. Și aici, 589 de oameni, cei mai mulți turiști, au votat pe listele suplimentare.

La polul opus se află secția Belin Vale din Covasna, unde doar doi oameni au ajuns la urne. De asemeanea, în localitatea Culciu Mic din Satu Mare, au votat până a prânz doar 10 oameni, iar în comuna bihoreană Hodișel au votat doar trei oameni. Recordul negativ este deținut de comuna bihoreană Moțești, unde a votat o singură persoană din cei 74 de alegători aflați pe listă.

În diaspora, cea mai pustie secție de votare este cea din Coreea de Nord. La secția din Phenian nu a votat niciun român.

Aproape 19 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați să-și aleagă președintele dintr-o listă de 14 candidați.

Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, însă programul se poate prelungi dacă sunt oameni care stau la coadă. Cei care nu știu pe listele cărei secții de votare sunt trecuți, pot afla acest lucru accesând online Registrul Electoral.

De asemenea, potrivit legii, la alegerile prezidențiale, dacă nu sunteți în localitatea de reședință puteți vota la orice secție de votare, pe listele suplimentare.

Dacă vreți să aflați în timp real prezența la vot, trebuie să știți că Biroul Electoral Central a pus la dispoziție două site-uri care arată numărul participanților la urne, iar actualizarea se face la interval de câteva secunde. Astfel, prezența la vot în diaspora o puteți vedea – aici, iar prezența la vot în țară o puteți vizualiza – aici.

Primele rezultate exit poll vor fi prezentate la ora 21:00. Casele acreditate pentru a face sondaje sunt IRES, Curs și Avangarde.

La alegerile prezidențiale 2019, în cursă s-au înscris 14 candidați. Aceștia sunt, în ordinea care apar pe buletinele de vot: Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal, Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară, Dan Barna – Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România, Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat, Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională, Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie, John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română, Mircea Diaconu – Alianţa UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici – independent, Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste, Viorel Cataramă – Dreapta Liberală, Alexandru Cumpănaşu – independent.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.