Se schimbă regulile pentru taximetriști în București: Dispar mașinile mai vechi de 5 ani!

preturi taxi romania

Consiliul General al Capitalei va dezbate, în 29 ianuarie, proiectul Regulamentului cadru pentru taximetriști. Documentul a stârnit multe discuții aprinse.

Dacă va fi aprobat, toate firmele de taxi din București vor fi obligate să obțină din nou autorizația.

Autorizațiile vor fi acordate, în urma acumulării punctelor obținute după completarea de către firmele candidate a unor chestionare privitoare la datele tehnice ale mașinilor, dar și a altor aspecte ale companiei.

Cea mai importantă schimbare este scăderea vechimii mașinilor ce pot fi folosite de taximetriști de la 10 ani la 5 ani. Mai mult, mașinile noi vor fi mult favorizate la punctaj.

Un alt criteriu este cel normelor de poluare. Mașinile electrice primesc 20 de punct aici, cele hibrid – 15 puncte, Euro 6 – 10 puncte, iar Euro 5 – 8 puncte.

Și mărimea portbagajului e un criteriu important. Un volum de peste 551 de litri aduce 10 puncte, în timp ce unul sub 150 de litri nu este punctat.

Autorizația de taxi în București, vizată din cinci în cinci ani

Mai sunt luate în calcul echiparea cu instalaţie pentru aer condiţionat (între 0-20 puncte), gradul de protecţie a pasagerilor, respectiv existenţa airbagurilor (între 0-30 de puncte) şi dotările suplimentare ale autovehicului, precum dispozitiv GPS sau perete despărţitor între conducătorul auto şi clienţi (până la 15 puncte).

Documentul favorizează firmele de taxi care sunt deja active, vechea autorizație cântărind cel mult 20 de puncte. Autorizațiile sunt valabile pe durată nedeterminată, însă la fiecare cinci ani e nevoie de o viză, obținută după verificări riguroase.

Preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, susţine, potrivit Adevărul, că proiectul Regulamentului cadru pentru organizarea serviciului public de transport în regim de taxi pe teritoriul Municipiului Bucureşti pare unul cu dedicaţie.

”Poate reglementările din domeniul taximetriei mai trebuie modernizate, dar acestea se pot face numai prin modificări aduse legislaţiei actuale de către Parlament şi nu prin regulamente adoptate pe plan local prin, repet, şpagă şi corupţie. Trebuie terminat cu vânzarea licenţelor ca la piaţă”, a transmis Augustin Hagiu.