Se schimbă legea circulației. Reguli mai stricte pentru șoferi

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

Guvernul va adopta astăzi o ordonanță de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care se introduc noi sancţiuni în cazul folosirii inadecvate de către conducătorii de vehicule a telefoanelor mobile.

Proiectul de lege care va fi adoptat în ședința de azi a Guvernului condus de Viorica Dăncilă prevede „interzicerea, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Amenzile pentru folosirea telefonului mobil vor fi uriașe și pentru cei care conduc un vehicul care nu necesită obligativitatea deținerii unui permis de conducere.

„Noua sancţiune de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare, pentru săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenţiei indicate”, se mai precizează în proiectul legislativ ce va fi adoptat de Guvern.

De asemenea, Executivul vrea un mecanism mai aspru de sancționare a șoferilor care folosesc telefonul mobil sau un alt dispozitiv electronic în timpul mersului. Șoferii care încalcă noua lege, pe lângă amenda pe care o vor primi, vor rămâne și fără permis timp de 30 de zile.