Se schimbă Codul Rutier: Mașinile Poliției cu radar vor fi semnalizate

Radarul LTI 20-20 TruCAM amendă
Foto: Radarul LTI 20-20 TruCAM

Comisiile reunite ale Camerei Deputaților au acordat aviz favorabil unui proiect de lege privind modificarea Codului rutier, în sensul în care maşinile de poliţie cu radar trebuie presemnalizate cu un panou afişat cu 500 – 1.000 de metri înainte, pe sensul de mers.

Panoul va fi instalat de către administratorul drumului la solicitarea polițistului. Mai mult, mașinile cu radar nu mai pot fi ascunse pe marginea drumului, ci să fie poziționate și inscripționate vizibil.

Mai mult, dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de 10 metri de maşina de poliţie.

Proiectul de lege, criticat aspru de deputații USR, numindu-l ”o oroare”, primise aviz negativ și de la Guvern, însă a trecut de comisiile reunite de industrii, juridică și transporturi ale Camerei Deputaților.

„Poliţia a fost castrată în acest moment în ceea ce priveşte controlul vitezei şi se dă totodată liber unui imens circuit de raliu”, a declarat deputatul USR Ionuț Moșteanu.

Șoselele din România sunt printre cele mai periculoase din Europa. În fiecare zi, cel puțin un român moare din cauza vitezei pe șosele.

Proiectul de lege a fost apărat de inițiatori, aceștia precizând că viteza excesivă este abia al patrulea factor care provoacă decese pe șoselele din România, după infrastructura precară, numărul mare de autovehicule și consumul de alcool și neatenția la volan.

„Eu nu am văzut până acum decât un singur lucru: dorinţa de a da amenzi, niciun fel de prevenţie nu i-a interesat pe cei de la Poliţia Rutieră”, a spus deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

Proiectul de lege privind circulația pe drumurile publice a primit deja votul Senatului. Urmează votul în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.