Se schimbă brusc vremea

FOTO: Couleur/Pixabay.com
FOTO: Couleur/Pixabay.com

Vremea urmează să se încălzească semnificativ în următoarele zile, potrivit meteorologului Mihai Huștiu, care a declarat, la Digi24, că va veni o masă de aer cald din nordul Africii, astfel că la sfârșitul săptămânii se vor depăși 25 de grade în multe zone.

Duminică vor fi 30 grade Celsius în sud, ceea ce înseamnă temperaturi mai ridicate cu 7 – 8 grade față de normalul perioadei, potrivit meteorologilor. Pe litoral temperaturile maxime vor fi de 17 – 19 grade Celsius.

Chiar dacă va fi mai cald, climatologii spun că instabilitatea atmosferică se va accentua în mare parte din țară. Vor fi averse, fenomene electrice, vânt puternic și grindină.

În ceea ce privește vara, climatologii spune că există o tendință de a se înregistra temperaturi din ce în ce mai ridicate.

„Cred că vom avea și anul acesta un anotimp convectiv foarte activ, adică furtuni puternice, ploi abundente pe durate scurte de timp. Va trebui să ne pregătim din timp pentru astfel de fenomene și, de ce nu, și pentru apariția de tornade și trombe.

E vorba de fenomene extreme care însoțesc această creștere a temperaturii medii globale și care, din păcate, vin și ele uneori cu contraste chiar pe teritoriul României. Cum a fost anul trecut: am avut secetă pe sud și est, în schimb am avut inundații și depășiri de recorduri în vest-sud vest”, a declarat climatologul Roxana Bojariu, la Digi24.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.