Se schimbă banii. Cum vor arăta noii lei?

FOTO: GreatNews lei bani leu
FOTO: GreatNews

Banca Națională a României a anunțat că va lansa în circulație, începând cu 1 ianuarie 2018, banconte și monede cu noua stemă a țării.

Noii bani vor circula în paralel cu bancnotele și monedele aflate deja în circulație.

”În conformitate cu prevederile art. 14 şi art. 17 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi cu prevederile Legii nr.146/2016 pentru modificarea Legii nr.102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, începând cu data de 1 ianuarie 2018, Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnote şi monede cu noua stemă a ţării”, a comunicat BNR.

Bancnotele vor avea înscrisă pe avers data de 1 ianuarie 2018 și vor prezenta noua stemă a României. În rest, toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor şi monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum şi elementele de siguranţă ale bancnotelor vor fi aceleaşi cu cele ale bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie.

Stema României a fost schimbată, la rândul ei, foarte puțin. Pe capul acvilei care ține la piept emblemele celor cinci regiuni geografice ale României a fost adăugată o coroană.

Bancnotele şi monedele cu noua stemă vor fi lansate în circulaţie în mod eşalonat, în funcţie de nevoile reale ale circulaţiei monetare, a adăugat BNR.

Este prima modificare importantă a bancnotelor românești din 2005, când leul românesc a pierdut ultimele 4 zerouri, prin denominare.

În România circulă, în prezent, monede de 1 ban, 5 bani, 10 bani și 50 de bani, cât și bancnote cu valoare de 1 leu, 5 lei, 10 lei, 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei și 500 de lei.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.