Se redeschide dosarul ”10 august”. Foștii șefi ai Jandarmeriei, anchetați din nou

FOTO: Andreea Dogar/GreatNews
Unii români din diaspora au spus că au mers la vot deoarece nu au uitat de mitingul din 10 august 2018. FOTO: Andreea Dogar/GreatNews

DIICOT a admis plângerile depuse de șase persoane – victime ale violențelor din timpul protestului din 10 august 2018 – de redeschidere a urmăririi penale pentru foștii șefi ai Jandarmeriei.

Va fi anchetată și Speranța Cliseru, prefectul Capitalei în timpul protestului încheiat cu incidente violente.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorul şef adjunct a admis plângerile formulate de către şase petenţi şi a dispus redeschiderea urmăririi penale faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei, dar şi în cazul Speranţei Cliseru – fost prefect al Capitalei.

Astfel, maiorul Laurențiu Valentin Cazan va fi anchetat pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual și participaţie improprie la uz de fals.

Coloneii Sebastian Cucoș și Ionuț Cătălin Sindile vor fi anchetați pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

În același timp, Speranța Cliseru este cercetată pentru fals intelectual și favorizarea făptuitorului.

Totodată, s-a dispus redeschiderea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals, respectiv complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Mai mult, va fi redeschisă urmărirea penală şi în cazul comisarului-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.