Se redeschid uzinele Dacia și Ford: Când vor funcționa din nou la capacitate normală

Dacia rămâne cel mai puternic brand din România. Foto: Dacia.ro

După ce și-au sistat activitatea din cauza pandemiei de coronavirus, Automobile Dacia și Ford România au anunțat că își vor relua activitatea.

Automobile Dacia a precizat că Uzina Mecanică și Șasiuri va fi redeschisă în 21 aprilie, cu un număr inițial de doar 250 de angajați, în timp ce Uzina Vehicule Dacia își va relua activitatea în 4 mai.

Până atunci, activitatea de la Presaj va fi și ea reluată, din 21 aprilie, cu 190 de angajați.

Uzinele Ford de la Craiova își vor relua programul obișnuit de muncă tot începând cu 4 mai.

Dacia și Ford și-au oprit producția de automobile în România în 19 martie, ca măsură preventivă în condițiile epidemiei de Covid19. În această perioadă, angajații primesc doar 85% din salariu.

Ambele companii au luat măsuri pentru protejarea angajaților, la fel cum s-a întâmplat și cu alți giganți al automobilismului care activează în Europa: Volkswagen, Mercedes-Benz, Fiat, Nissan sau Toyota.

Atât Ford România, cât mai ales Automobile Dacia, care funcționează sub patronajul francezilor de la Renault, sunt pe lista marilor exportatori din România, iar de activitatea lor depind zeci de mii de angajați.

Și marii producători de componente pentru industria auto și-au sistat activitatea în Europa. Producătorul de anvelope Pirelli și-a suspendat temporar activitatea la uzina sa din România.

Cei patru mii de angajați ai fabricii de la Slatina, care au fost trimiși acasă și din cauza încetinirii comenzilor de pe piaţă, s-ar putea întoarce și ei la muncă în perioada următoare, însă nu a fost făcut încă un anunț oficial în acest sens.