Se pregătește o lege care să descurajeze înmatricularea mașinilor vechi

mașini poluare bucurești
Numărul mare de mașini din marile orașe este una dintre principalele cauze ale poluării. Foto: GreatNews

Guvernul are în plan să limiteze importul și înmatricularea de mașini second hand mai vechi de 15 ani, potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Declarația a fost făcută în cadrul unei dezbateri organizate de Expert Forum, cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Mecanismul pentru mașinile second hand nu există în componenta actuală dar va exista pentru că este una dintre măsurile adăugate. Vom avea o politică de descurajare a înregistrării înmatriculării mașinilor mai vechi de 15 ani, care sunt foarte poluante.

Încercăm să descurajăm această tendință de a importa în România mașini second hand fără a putea interzice ca atare, pentru că suntem parte a pieței comune”, a declarat Cristian Ghinea.

Și ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că se pregătește o lege în acest sens.

„În momentul de faţă există această intenţie venită din partea Ministerului Transporturilor în ideea de a transforma circulaţia pe drumurile publice şi pe noile tronsoane de autostrăzi într-un transport mai puţin poluant. (…)

Se discută despre maşinile mai vechi de 15 ani, este o primă analiză, o primă discuţie tot la Ministerul Transporturilor, aşteptăm să vină domnul Drulă cu aceste reforme. Este o propunere de descurajare a înmatriculării maşinilor mai vechi de 15 ani, este stadiul la care am văzut eu reforma, nu am mai multe detalii”, a spus ministrul Mediului.

Ministrul Mediului a mai precizat și că nu ar fi vorba despre introducerea unei taxe și că, pentru prima oară în țara noastră, va exista „o relație directă între o taxă plătită și poluarea cauzată de acel mijloc de transport”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.