Tăriceanu s-a despărțit de Dăncilă și merge pe mâna unui actor la alegerile prezidențiale. Premierul îl acuză de lașitate

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

După negocieri la sânge cu PSD pe seama restructurării Guvernului, ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, a decis să plece de la putere.

Tăriceanu își va da demisia din funcția de președinte al Senatului, iar Viorica Dăncilă va trebui să adauge noi nume în cabinet, după ce miniștrii ALDE își vor da demisiile.

De asemenea, ALDE a decis să îl susțină pe Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale, iar partidul să formeze o alianță cu Pro România.

De cealaltă parte, Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament în termen de 45 de zile pentru a cere un nou vot de reconfirmare, odată cu schimbarea culorii politice a guvernului. În cazul în care nu adună numărul suficient de voturi, adică 233, guvernul rămâne interimar.

Miniștrii ALDE din Guvern își vor da demisia, mâine, după ce negocierile dintre Călin Popescu Tăriceanu și premierul Viorica Dăncilă au eșuat, scrie Digi24.

Mai mult, s-ar putea ca întregul Guvern să cadă, existând informații că parlamentarii ALDE ar vota în favoarea moțiunii de cenzură care a fost cerută de PNL.

ALDE are patru miniștri în Guvern: Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului, Ramona Mănescu, ministru de Externe, Anton Anton, ministrul Energiei și Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul.

Rămâne de văzut cât va rezista Viorica Dăncilă în fruntea unui Guvern susținut doar de PSD. Este, totuși, greu de crezut că PSD va lăsa din mână hățurile, mai ales că e greu de crezut că Opoziția va prelua guvernarea.

ALDE ar urma să se alieze cu Pro România, un partid compus în principal din foști pesediști.

Mai mult, Guvernul va rămâne fără susținere majoritară în Parlament, având doar 208 de aleși, în timp ce numărul necesar unei majorități simple este de 233.

PSD se va baza, probabil, și pe cei 17 parlamentari ai minorităților naționale, care votează mecanic în favoarea partidului condus în acest moment de Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă îi acuză pe cei din ALDE de lașitate

După ruptura cu Călin Popescu Tăriceanu, premierul Viorica Dăncilă a dat un comunicat pe Facebook. Îl redăm mai jos:

”PSD va merge înainte cu guvernarea țării și alături de noi vor veni toți cei din ALDE și Pro România care au curajul de a-și asuma acest proces, care înțeleg că fuga de responsabilitate și lașitatea nu vor duce niciodată România mai departe. Dincolo de obiectivele și calculele electorale ale unui grup restrâns, important este să nu dezamăgim cetățenii care ne-au dat votul și încrederea în 2016.

Dacă unii dintre membrii ALDE nu înțeleg aceste lucruri, vor pierde iremediabil: în fața românilor, în fața colegilor de bună-credință care au fost sacrificați în numele unor interese mărunte, în fața celorlalte instituții ale statului român și în fața partenerilor noștri externi.

PSD va asigura stabilitatea acestei guvernări. Dincolo de jocul politic al unora, este important ce se întâmplă cu destinul țării și ce credibilitate avem în plan extern.”