Se deschide primul pod metalic în arc de cerc cu calea de rulare la partea superioară din România

pod arc metalic argeș
Foto: Cristian Pistol / Facebook

Un pod spectaculos din județul Argeș, unic până acum în România este foarte aproape de deschidere, a anunțat Cristian Pistol, director general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR).

Este primul pod metalic în arc de cerc cu calea de rulare la partea superioară construit până acum în România, a transmis Pistol.

Podul se află în zona localității Podul Dâmboviței, pe DN73, și are o lungime de 170 de metri și o înălțime maximă de 31 de metri.

Construcția lui (finanțată prin POIM) a durat 1 an și 6 luni.

„Acesta va prelua traficul rutier pe traseul istoric Rucăr-Bran și va avea o contribuție importantă la dezvoltarea economică a zonelor tranzitate de DN73 în Muntenia și Transilvania.

Atât turiștii care vor dori să ajungă în zonă, în special pentru a vizita Castelul Bran, cât și marii transportatori vor beneficia de siguranță și confort o dată cu deschiderea circulației pe noul pod”, a mai spus directorul CNAIR.

Vechiul pod în arc din zidărie de piatră (construit în 1886), declarat monument istoric, va rămâne deschis doar circulației pentru vehicule cu greutatea maximă de 16 tone, în timp ce autovehiculele de mare tonaj vor circula doar pe noul pod metalic.

Pistol a mai precizat că circulația pe noul pod va fi deschisă până la sfârșitul lunii noiembrie 2023.

pod arc metalic argeș
Foto: Cristian Pistol / Facebook
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.