Se deschide cel mai mare planetariu din România

Foto: planetariu.ro

Cel mai mare planetariu din România, cu o cupolă cu diametrul de 16 metri și sistem de proiecție laser (4K) de 24.000 de lumeni, va fi inaugurat pe 19 iulie în Salina Slănic Prahova.

Planetariul, care a constat 2 milioane de lei, o parte bani europeni, va fi la o adâncime de peste 200 de metri, unde temperatura este de doar 12 grade.

Supernova Planetarium va fi inaugurat odată cu aniversarea a jumătate de veac de istorie: „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”. Planetariul are cele mai mari dimensiuni din România, respectiv diametrul de 16 metri, dar și cel mai luminos sistem de proiecție de rezoluție 4K, cu sursă de lumină laser (24000 lumeni).

La Supernova Planetarium vor fi realizate prezentări interactive de boltă cerească: constelații, planete, nebuloase, galaxii, comete, asteroizi, exoplanete etc.

Al doilea cel mai mare planetariu din România este cel de la Zoo Brașov, care are 15 metri și emite tot digital, în 4K.

„Pentru a clarifica eventualele neconcordanțe vis a vis de faptul că la Brașov a fost anunțat cel mai mare planetariu din România, vă informăm că diametrul domului Planetariului SUPERNOVA este de 16 metri, iar al celui din Brașov, de 14 metri. De asemenea, proiectoarele de la Slănic Prahova sunt 4K, pe bază de tehnologie laser, cu o luminozitate superioară celui de la Brașov: 24000 lumeni la Slănic, vs 10000 lumeni la Brașov”, comunică organizatorii evenimentului de lansare din 19 iulie.