Se dă în folosință un nou drum expres din România. Se reduc timpii de călătorie și poluarea

drum expres oradea
Foto: Captură Facebook Cristian Pistol

Drumul expres ce face legătura între Centura Oradea (girație Calea Sântandrei) și Autostrada A3 (Biharia) va fi dat în folosință în luna martie, a anunțat Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR).

„Circulația pe DEx16 (Oradea-A3) se deschide luna aceasta (martie 2024)! Pe cei 18,96 de km lucrările au ajuns la 96%. Proiectul cu o valoare de 545,9 milioane de lei (fără TVA), finanțat prin Fonduri Europene Nerambursabile, a fost construit în termenul contractual”, a scris Pistol pe pagina sa de Facebook.

Drumul a fost construit de compania austriacă Strabag. Din cei 19 kilometri, 13 kilometri sunt de drum expres, la 6 kilometri sunt de drum național cu 4 benzi.

Potrivit revistei „Agenda construcțiilor”, obiectivul general al acestei investiții este de a contribui la dezvoltarea regională prin asigurarea unei legături moderne cu Ungaria, cât și de a îmbunătăți condițiile de tranzit pentru traficul internațional.

Drum va asigura conectivitatea cu DN 1 Oradea – Cluj, DN 79 Oradea – Arad, DN 76 Oradea – Deva, Autostrada Transilvania, precum și cu drumul expres Oradea – Arad.

Noua legătură va reduce timpul de călătorie, costul de operare a vehiculelor și expunerea locuitorilor la poluanți prin scoaterea traficului din municipiu, mai notează sursa citată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.