Se apropie momentul introducerii garanției de 50 de bani pentru sticlele de plastic, în România

Foto: Pixabay

Ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), a declarat că proiectul normativ care vizează introducerea unei garanții pentru toate sticlele de plastic este aproape de a intra în circuitul de avizare.

Ministrul Tanczos spue că oricine va returna sticle de plastic cu o capacitate de până la 3 litri va primi în schimbul fiecărui recipient suma de 50 de bani.

”Poate fi un venit interesant pentru copii, care se duc după aceea și mănâncă ceva”, a declarat ministrul Mediului.

Automatele de colectare vor primi și sticle fără dop, însă trebuie să fie marcate cu codul de bare care le indică apartenența la sistemul de garanție-returnare.

„Probabil marţi, voi prezenta actul normativ în forma finală în coaliţie şi intră în analiza interministerială. O asumă coaliţia, partidele de guvernământ şi intră în circuitul de avizare”, a declarat Tanczos Barna pentru Digi24.

Măsura, care este deja un fenomen obișnuit în multe țări occidentale, ar urma să intre în vigoare în România din primăvara anului viitor.

Astfel, românii care cumpără produse în recipiente de plastic vor plăti cu 50 de bani mai mult, iar apoi vor recupera tariful suplimentar după ce vor preda sticlele la automatele de colectare.

Garanţia nu va fi returnată dacă ambalajul nu este returnat în întregime, este foarte degradat sau nu este golit complet de conţinut.

Infrastructura de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, o entitate non-profit.