Reguli dure. Ce se întâmplă dacă ești prins cu ITP-ul expirat

FOTO: Toby_Parsons/Pixabay.com
FOTO: Toby_Parsons/Pixabay.com

Începând cu 20 mai, polițiștii vor reține talonul și plăcuțele cu numerele de înmatriculare și vă vor amenda dacă sunteți prinși pe stradă cu o mașină care are Inspecția Tehnică Periodică (ITP) expirată. Mai mult, mașina rămâne pe loc și nu o puteți ridica decât pe platformă sau împinsă.

„Verificați-vă valabilitatea ITP a mașinii! Din 20.05.2018, dacă sunteți surprinși în trafic cu ITP expirată, polițistul vă va reține talonul și plăcuțele cu numerele de înmatriculare, vă va da amendă și o dovadă FĂRĂ drept de circulație, așadar nu o să mai luați mașina de acolo decât pe platformă sau împinsă, apoi trebuie să mergeți la RAR… deci, mult mai complicat!”, avertizează MAI într-o postare pe contul oficial de Facebook.

”Același lucru este valabil și dacă mașina a fost cumpărată/vândută dar nu a fost trecută pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile de la înstrăinare”, potrivit MAI.

Anul trecut, reprezentanții Registrului Auto Român au propus ca ITP să fie efectuat la 1 an pentru autoturismele începând cu vechimea de la 12 ani.

RAR spune că a efectuat o serie de statistici în urma cărora a reieșit că vârsta medie a vehiculelor ce compun acest parc activ se situează pe un trend crescător începând încă din anul 2009, când această valoare era de 8,63 ani, ajungând anul trecut la valoarea de 12,06 ani.

„Conform datelor furnizate de analizele statistice realizate de RAR ulterior activităţilor de Control Tehnic în Trafic (CTT) şi Supraveghere a staţiilor autorizate de ITP, acest prag de aproximativ 12 ani vechime este cel de la care vehiculele analizate înregistrează procente de neconformitate mai mari decât procentul mediu calculat”, mai precizează cei de la RAR.

În alte țări din Uniunea Europeană ITP-urile se fac mai des chiar și mai devreme: Austria (6 ani), Belgia (5 ani), Polonia (6 ani), Portugalia (9 ani), Slovenia (8 ani), Suedia (7 ani), Islanda (9 ani).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.