Scandal la Tokyo: ”Cum poate un terorist să câștige aurul olimpic?”

Iranianul Foroughi este membru al unei organizații pe care SUA o consideră a fi teroristă. Foto: Wikimedia Commons

Coreeanul Jin Jong-oh a criticat dur Comitetul Olimpic Internațional pentru că i-a permis iranianului Javad Foroughi să concureze la proba de pistol cu aer comprimat 10 metri.

”Cum poate un terorist să câștige aurul olimpic? Este cel mai absurd și ridicol lucru”, a spus rivalul iranianului – de șase ori medaliat la Jocurile Olimpice – pentru publicația Korea Times.

El consideră că Javad Foroughi, care este membru în Garda Revoluționară Islamică a Iranului – considerată organizație teroristă de SUA încă din 2019 -, nu ar fi trebuit să participe la competiția de la Tokyo.

Nu doar sud-coreeanul Jin Jong-oh este dezamăgit de rezultatele probei de pistol cu aer comprimat 10 metri, ci și grupul care cere dreptate pentru luptătorul iranian Navid Afkari, care a fost executat de statul islamic după ce a protestat împotriva regimului.

”Acordarea unui aur olimpic sportivului iranian Javad Foroughi nu este doar o catastrofă pentru sportul din Iran, ci și pentru comunitatea internațională și pentru reputația Comitetului Olimpic Internațional. Tiristul în vârstă de 41 de ani este un membru vechi al unei organizații teroriste”, a transmis organizația United for Navid.

Foroughi, care a fost asistent medical în timpul conflictului din Siria, între 2013 și 2015, a oferit salutul militar pe podiumul olimpic.

Într-un interviu acordat înaintea Jocurilor de la Tokyo, el a spus că s-a antrenat într-o sală sub clădirea spitalului în care a lucrat.

Presa din Iran i-a lăudat performanța, titrând: ”O medalie neașteptată câștigată de un asistent medical al Gărzii care este un apărător al sănătății și al credinței”.

Javad Foroughi este debutant la Jocurile Olimpice, fiind cel mai vârstnic campion iranian din istorie și primul care câștigă aurul la tir.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.