Scandal la BAC. Zeci de lucrări la Română, anulate din cauza unui cuvânt scris diferit

subiecte bac 2020 geografie subiecte BAC 2020 matematică evaluare națională 2019 note contestații bacalaureat 2017 medii 10 barem evaluare națională 2018 matematică barem română bac 2018 medii de 10 la bac 2018
Foto: cataloagescolare.ro

Zeci de lucrări ale elevilor de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, care au susținut luni proba de Limba Română la Bacalaureat, au fost anulate din cauza unui cuvânt scris puțin mai jos pe foaia de examen.

Situația a fost reclamată pe rețeaua de socializare Facebook de două profesoare de la Șincai, care au atras atenția că lucrările a zeci de candidați au fost anulate de supraveghetori deoarece au scris cuvântul „de” din „proba de…” fie puțin mai jos decât linia pe care trebuia scris, fie pe rândul următor.

De regulă, o astfel de anulare se face atunci când există suspiciunea că elevul au făcut un semn pe lucrare astfel încât ea să fie recunoscută de corectori.

Cazul a fost relatat de Silvia Mușatoiu și Alexandra Chirea, profesoare la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.

„O comisie întreagă de bac ar trebui schimbată urgent, după ce a anulat lucrările a zeci de copii fiindcă au scris cuvântul ”DE” din ”proba de…” -adică titlul – fie puțin mai jos de linia pe care trebuia scris, fie pe rândul următor. N-ar fi fost o problemă anularea lucrărilor dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat după O ORĂ, sau mai mult, de la începerea probei, adică după ce copiii umpluseră 3-4 pagini cu redactarea lucrării. Au fost nevoiți să rescrie lucrarea, fără timp suplimentar, lucru care a condus la diminuarea timpului la jumătate”, a explicat Silvia Mușatoiu.

„Aflu, de la unul dintre copii, că ministerul a și răspuns la sesizarea lor, cum că n-ar fi fost decât 6-7 lucrări anulate pe centrul de examen (FALS!), că este în avantajul lor să nu fie suspectate lucrările că ar avea semne și că NU a fost afectat timpul alocat probei pentru niciun elev. FALS, din nou! Există lucrările anulate în centru și se pot verifica (trei-patru pagini nu se redactează în 5 minute…) și mai există camerele de supraveghere care arată momentul în care le-au fost anulate lucrările. Ce face, oare, la acest moment, corpul de control al ministrului? O fi la noi la școală? Ce face, oare, comisia națională de bac? Se ocupă de schimbarea întregii comisii (inclusiv asistenții care, spun copiii, păreau și ei la fel de surprinși de valul de anulări)?”, continuă ea.

Ce spune Ministrul Educației, Ligia Deca, cu privire la acest caz

„Între timp, lucrările au plecat, nimeni (dintre corectori) nu va ști de ce un copil a avut timp să scrie bine la subiectul III și a tratat superficial subiectele I și II (considerate mai ușoare). Ca de fiecare dată, în România, victima e de vinovată, iar agresorii se apără unii pe alții. În iulie vor lua salarii mai mari, toți cei din comisia aceasta de bac, pentru ziua de azi vor fi plătiți la fel cu cei care au derulat bacul corect, cu grijă de copii. Probabil, unii dintre ei, cerșesc respect și demnitate în continuare, neștiind că primul se câștigă iar pe cea de-a doua o ai sau nu, căci niciun ban din lume nu le poate plăti. Eu abia azi sunt în grevă, pentru protejarea copiilor de asemenea exemplare din rândul ”dăscălimii” române. Este doar un exemplu de care am cunoștință, dar câte n-or mai fi…?!”, a mai scris Mușatoiu.

„Mai stiti acum 2 ani, cand va spuneam ca asistentii supraveghetori faceau exces de zel si bagau spaima in copiii bine pregatiti si gata de examen? Atunci o eleva a avut, insa, parte de un presedinte de comisie care era un bun educator si care a intervenit si a pus la punct profii asistenti care faceau exces de zel. Anul asta, insa, alti copii, la fel de buni, la fel de pregatiti, au parte nu numai de profi supraveghetori care ii considera din start niste infractori (o fetita a fost pusa sa se descalte de la intrare, ca aveau adidasii ceva scris pe ei din fabrica, of course), dar si de o comisie intreaga plina de zel, care anuleaza lucrari din motive absurde. Cand un copil spune ca nu doreste sa rescrie lucrarea, pac, primeste o stampila fix pe mijlocul lucrarii, un fel de na, acuma trebuie sa o rescrii”, a relatat și Alexandra Chirea.

Contactați de publicația Educație Privată, reprezentanții Ministerului Educației au confirmat incidentul și au transmis că au solicitat lămuriri de la comisia responsabilă cu bacalaureatul la nivelul Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.