Ce spune Ligia Deca în cazul scandalului lucrărilor de la BAC anulate din cauza unui cuvânt scris diferit

ligia deca
Ligia Deca și Marcel Ciolacu. Foto: Captură video Ministerul Educației

Ministerul Educației, Ligia Deca, a declarat marți, 27 iulie, că instituția pe care o conduce analizează incidentul din timpul probei de Limba Română de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București.

Luni, 26 iulie, zeci de lucrări ale elevilor de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, care au susținut luni proba de Limba Română la Bacalaureat, au fost anulate din cauza unui cuvânt scris puțin mai jos pe foaia de examen.

Situația a fost reclamată pe rețeaua de socializare Facebook de două profesoare de la Șincai, care au atras atenția că lucrările a zeci de candidați au fost anulate de supraveghetori deoarece au scris cuvântul „de” din „proba de…” fie puțin mai jos decât linia pe care trebuia scris, fie pe rândul următor.

De regulă, o astfel de anulare se face atunci când există suspiciunea că elevul au făcut un semn pe lucrare astfel încât ea să fie recunoscută de corectori.

„În dimineața aceasta am rugat Inspectoratul Școlar al Municipiului București să avem un inspector monitor și un inspector de management instituțional care să monitorizeze activitatea în centrele de examen, pentru a vedea dacă se respectă întocmai prevederile regulamentului care vizează situațiile în care o lucrare poate fi anulată.

De asemenea, am procedat la verificarea lucrărilor anulate după proba zilei de ieri pentru a vedea câte sunt și la ce moment au fost ele anulate.

Ca o precizare suplimentară, candidații care greșesc pot tăia ce au greșit, există niște metode prin care tăierea unor chestiuni greșite pe foaia de examen nu se traduce prin nevoie de anulare a lucrării. Și o să ne asigurăm că se cunoaște mai bine acest lucru.

Vom verifica și dacă în [cazul – n.r.] lucrărilor anulate există o problemă de timp suficient pentru parcurgerea lucrării și vom lua toate măsurile ca astfel de potențiale incidente să nu se mai întâmple. Avem ancheta în desfășurare la aceste centre de examinare”, a declarat Deca.

Deca a fost întrebată și se va întâmpla cu elevii ale căror lucrări au fost anulate, dacă ei pot da din nou această probă, însă ministrul nu a dat un răspuns clar: „Ca idee, există posibilitatea unei solicitări de prelungire a timpului de examen, ea nu a fost utilizată. Acesta e un prim semnal, dar vom analiza suplimentar să vedem totuși care este cantitatea de informație inclusă în lucrările respective. Vom face toate demersurile necesare pentru a vedea totuși ce s-a întâmplat acolo.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.