Satul în care oamenii au votat să nu treacă nicio mașină

FOTO: lillolillolillo/Pixabay.com
FOTO: lillolillolillo/Pixabay.com

Sătenii din Chamois, o localitate italiană din zona Valle d’Aosta, nu au văzut pe micile străduțe trecând vreodată o mașină. Aflată în nord-vestul Italiei, așezarea nu poate fi accesată cu mașina. Până în 1960 oricum ne putea ajunge cu o mașină în această localitate. Însă, a urmat pentru Italia perioada de creștere economică și a început să se dezvolte infrastructura.

Sătenii au fost întrebați dacă vor o șosea care să lege satul lor de infrastructura rutieră. În 1965, 95% dintre locuitorii orașului au votat împotriva unui drum care îi lega de valea de dedesubt. În schimb, locuitorii din Chamois au cerut construirea unei telecabine care să înlocuiască vechea pistă de catâri. Cu o legătură către cel mai apropiat sat, Buisson din vale, Chamois ar avea prima sa conexiune ușoară cu rețeaua de drumuri în creștere, care unește Italia – totul fără un oraș plin de mașini.

Telecabina le-a permis oamenilor să se deplaseze rapid pe munte. În 2001 a fost construită una mai mare și mai modernă, în care pot încape mai mulți oameni. Micul sat, chiar dacă e vizitat destul de des de turiști, are o populație care se împuținează. Dacă în urmă cu aproximativ 20 – 25 de ani avea 350 de locuitori, acum mai are 100. Însă cei care au rămas spun că sunt deciși în continuare să păstreze dimensiunile mici și circumstanțele micului sat pentru a experimenta proie3cte de durabilitate, cum ar fi sistemele de energie regenerabilă.

Chamois este unul dintre cele 19 sate „Alpine Pearl” care reprezintă Alpii Austriei, Germaniei, Italiei, Sloveniei și Elveției. Acest grup de stațiuni populare și sate mai puțin cunoscute este unit de un angajament față de sustenabilitatea mediului, inclusiv opțiuni de transport ecologice.

Chamois atrage în continuare vizitatorii care doresc să aibă o viteză mai mică, priveliști ale Matterhorn și activități în aer liber. Vara, bicicliștii explorează zona într-un ritm relaxat; iarna, schiorii alunecă pe 16 km de pârtii aglomerate și trasee în afara pârtiilor în modesta stațiune de schi a Chamois.