Satul din Toscana care îți plătește chiria ca să te muți în Italia. Ce condiție trebuie să îndeplinești

FOTO: Santa Fiora/captură Youtube
FOTO: Santa Fiora/captură Youtube

Mai multe mici localități din Italia care se confruntă cu depopularea au venit cu tot felul de oferte prin care să atragă locuitori atât din țară, cât și din străinătate. Cea mai recentă propunere vine de la autoritățile locale din Santa Fiora, o comună aflată chiar în inima Toscanei.

Dace parte din rezervația naturală Monte Amiata și este aproape de zona Val D`Orcia, centrul viniculturii din Montepulciano și Siena. Satul are în prezent aproximativ 2.500 de rezidenți, iar primarul Frederico Balocchi sper că datorită tehnologiei și telemuncii, numărul va crește considerabil, iar viitorul localității se va schimba.

Cei care vor să închirieze o casă în Santa Fiora primesc de la primărie până la 200 de euro, adică 50% din chiria totală pentru sejururi pe termen lung, între două luni și șase luni.

Primăria a lansat și un site pentru a-i ajuta pe oameni să-și găsească locuința pe care și-o doresc, fie că e vorba de o casă de piatră din centrul istoric sau o vilă pe dealurile verzi.

Pentru a beneficia de plata a 50% din chirie, autoritățile locale impun totuși o condiție: localnicii trebuie depună la primărie documente care să ateste că au o slujbă pe o perioadă nedeterminată, unde este permisă munca de la domiciliu.

„Vrem ca Santa Fiora să devină biroul lor mobil. Acesta este doar primul pas al proiectului nostru de sat inteligent, axat pe conectivitate și tehnologie pentru a atrage noi rezidenți și firme”, spune edilul.

Cei care vor să-și prelungească sejurul peste șase luni o pot face, iar primarul speră să se îndrăgostească de această localitate și să nu mai plece. Cei care vor să investească în Santa Fiora în domeniul turistic ar putea primi de la primărie până la 30.000 de euro pentru a-și deschide, de exemplu, o pensiune sau pentru a reabilita o locuință veche.

Se oferă și un bonus de 1.500 de euro pentru fiecare nou-născut, iar primăria mai spune că taxele pentru grădiniță sunt mici, autobuzele sunt gratuite pentru transfer școlari, iar copiii au parte de multe activități.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.