Sarcofag roman excelent conservat, vechi de 1800 de ani, distrus de un excavator la Alba Iulia

sarcofag roman
Sarcofagul era decorat cu chipul Medusei. Foto: alba24.ro

Un sarcofag roman vechi de aproximativ 1800 de ani a fost distrus cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia, relatează publicația alba24.ro.

Sarcofagul avea o inscripție și un decor cu chipul Medusei, dar a fost făcut bucăți de un excavator în timpul săpăturilor pentru extinderea cimitirului municipal.

Un cetățean a fost cel care a observat bucățile din sarcofag depozitate la marginea cimitirului și i-a anunțat pe specialiștii de la secția de Arheologie de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Arheologii au mers în teren și au descoperit că sarcofagul fusese destul de mare, de circa 2 metri și jumătate, și fusese realizat cel mai probabil în secolul al II-lea d.Hr. Potrivit arheologului George Bounegru, decorul cu chipul Medusei era tipic pentru atelierele de la Apulum (Alba Iulia) din epoca romană.

De asemenea, sarcofagul avea și o inscripție conservată foarte bine: numele „CL” de la Claudius, urmat cel mai probabil de Hermionus. Tot din inscripție arheologii au aflat că bărbatul a trăit aproximativ 30 de ani, și că monumentul a fost făcut prin grija soției sale.

Monumentul este unul dintre rarele sarcofage cu inscripție de la Apulum păstrate din epoca romană. Mai există un sarcofag, însă acela nu are o inscripție la fel de bine conservată.

Din păcate, sarcofagul a fost distrus, însă fragmentele vor fi duse la muzeu.

sarcofag roman
Foto: alba24.ro

La fața locului a venit și poliția, iar oamenii legii au deschis un dosar penal in rem pentru distrugere și lucrări care pot afecta siturile arheologice (zona respectivă este sit arheologic și în mod normal era nevoie de săpături arheologice preventive înainte de a începe lucrări de extindere).

Administratorul cimitirului, Ion Radu Bogdan, a declarat pentru alba24.ro că sarcofagul a fost practic descoperit în timpul lucrărilor de excavare și că nu a existat nicio rea intenție.

El a mai spus că muncitorul nu avea de unde să știe peste ce a dat: „O sa îl instruiesc și eu pe excavatorist ca atunci când dă de ceva să mă cheme. El este excavatorist, dă de pietre, le scoate. Nici nu a văzut cineva că scrie ceva pe ele că dacă vedeam sunam eu la muzeu.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.