S-ar putea schimba regulile de carantinare. Aglomerarea spitalelor va conta mai mult

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Ministerul Sănătății are intenția de a schimba regulile prin care se declară caraninarea unei localități. Experții sunt de părere că incidența cazurilor e foarte dependentă de testare, iar acolo unde se testează puțin, incidența e mică, însă nu reprezintă situația reală.

Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății spune că intenția e ca aglomerarea spitalelor să conteze mai mult, iar rata de pozitivare să fie luată în calcul.

„Ce vrem să discutăm este ca această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei.

De exemplu, există un indicator al saturației, al încărcării secțiilor de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1400 locuri de terapie și o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total”, a spus Andreea Moldovan, la Digi24.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a mai spus și că și-ar dori introducerea unui indicator care să arate gradul de testare, pentru că ar trebui „cam 500 de teste la 100.000 de oameni ca să nu putem face o imagine semnificativ statistică a ceea ce se întâmplă în populație, or, sunt județe unde nu avem acest număr de teste”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.