S-a găsit arsenic în apa de la robinet dintr-o localitate. Primăria i-a anunțat pe oameni după o săptămână

apă
În comună au fost aduse bazine cu apă potabilă, după ce în cea de la robinet s-a găsit arsenic. Foto: Comună Mănești (Facebook)

În apa de la robinet din comuna Mănești, județul Prahova, s-au descoperit valori depășite de arsenic, care este un element chimic foarte toxic pentru om.

Apa este furnizată de Hidro Prahova SA.

„Direcția de Sănătate Publică a județului Prahova, instituție care asigură controlul parametrilor de calitate a apei potabile prin monitorizarea de audit, anunță prin nota telefonică din data de 7.12.2022 că pe raza teritorială a comunei Mănești s-au găsit valori depășite ale arsenului (numit și arsenic – n.r.) în apa potabilă”, se arată într-un comunicat de presă.

„Ca urmare, se interzice consumul apei furnizate de Hidro Prahova SA până la remedierea neconformității. Apa nu poate fi folosită pentru băut și gătit, dar va putea fi folosită pentru spălat și alte folosințe care nu determină contaminarea alimentelor cât și pentru evacuarea apelor uzate menajere. Atenție: arsenul nu dispare prin fierberea apei!”, se mai arată în comunicatul de presă.

Pe domeniul public din comună au fost amplasate recipiente cu apă potabilă până la remedierea problemelor apărute la calitatea apei.

Unii dintre locuitorii din comună s-au arătat indignați de faptul că anunțul a fost publicat pe pagina de Facebook a comunei Mănești abia joi, 15 decembrie, deși anunțul de la Hidro Prahova SA este datat în 8 decembrie.

„Mulțumim pentru anunț după o săptămână aflam și noi, din data de 7 și până acum lumea a făcut mâncare, a băut apă. Plătim și factură la apă, cumpărăm și apă, e bine, doar suntem în România”, a comentat un internaut.

Anunțul nu fusese publicat nici pe site-ul Primăriei Mănești până vineri, 16 decembrie.

Arsenicul este un metaloid foarte toxic pentru om. Potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului, arsenicul este cancerigen. De asemenea, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA arată că toate formele de arsenic reprezintă un pericol pentru sănătatea umană.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.